Biograf: BASBio viser filmen søndag i uge 35 + onsdag, torsdag, fredag og søndag i uge 36 + onsdag, torsdag og fredag i uge 37. Alle dage kl. 19.00. Der er en ekstra forestilling torsdag den 3/9 (uge 36) kl. 14.00 - hvor Ældresagen giver en kop kaffe

9. april 1940 angribes Danmark af det nazistiske Tyskland med krav om øjeblikkelig og betingelsesløs kapitulation. Regeringen overgiver sig efter få timer og indleder herefter samarbejde med nazisterne. Men på den anden side af Atlanten sidder Danmarks ambassadør i Amerika, vovehalsen og verdensmanden Henrik Kauffmann, der er villig til at sætte alt på ét bræt. Han nægter at føje de tyske krav og iværksætter i stedet en rebelsk plan for at besejre Hitler og give den danske befolkning friheden tilbage.

Vores mand i Amerika startede optagelser i april sidste år i Ungarn og Danmark og får biografpremiere i et år, der markerer tre store begivenheder, der har stærk tilknytning til fortællingen om Henrik Kauffmann: 80 året for det nazistiske Tysklands besættelse af Danmark, 75 året for Danmarks befrielse og samtidig 75 året for stiftelsen af FN.

Henrik Kauffmann havde afgørende betydning for Danmarks skæbne både under og efter krigen. Under krigen som Danmarks rebelske ambassadør i Washington, der startede sin egen modstandskamp, da den danske regering overgav sig til nazisterne. I sin radiotale på landsdækkende amerikansk radio den 9. april 1940 annoncerede han, at han ikke længere ville tage imod ordrer fra den danske regering, da de ikke havde en fri vilje. Kauffmann gjorde det klart, at han anså sig selv som den eneste sande repræsentant for den danske befolkning og at han ville kæmpe for at vinde friheden tilbage.

Vores mand i Amerika er en modstandsfortælling om én mands kamp for at ændre historiens gang og Christina Rosendahl har tidligere udtalt: ”Henrik Kauffmann er en vild karakter. Han er en stor inspiration, fordi han ikke accepterer konventioner, men går sin helt egen vej på et livsfarligt tidspunkt i Danmarkshistorien. Han er fortællingen om et dilemma, vi alle kan relatere til: At følge pligten og loven eller følge sin egen overbevisning?”.

Henrik Kauffmann var den første og eneste fra det officielle Danmark, der fra første færd undsagde den danske regerings politik. Han blev derfor også afgørende for, at Danmark i sommeren 1945 blev inviteret med til de allieredes konference i San Francisco, hvor FN blev grundlagt og han var i høj grad med til også at forme efterkrigstidens danske udenrigspolitik.

Fortællingen om Henrik Kauffmann er en dybt fascinerende historie om manden, der satsede alt og ændrede Danmarks fremtid. Henrik Kauffmann nåede både at blive anklaget for landsforræderi og fejret som nationalhelt for sin enegang under krigen.

- Henrik Kauffmann er en vild, modig og overrumplende karakter. En politisk rebel, der beslutter sig for at gå sin helt egen vej på et for Danmark meget farligt tidspunkt. Hans enegang fascinerer mig dybt. Hans drivkraft og hans kompromisløshed. Han skabte helt ekstraordinære resultater, men prisen var høj. Jeg glæder mig meget til dele fortællingen om Henrik Kauffmann med resten af verden, fortalte Christina Rosendahl kort før optagestart.

Filmen vises med danske undertekster

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...