Vandreruter med ny skiltning Ferie: Slettingen og Grevsmosen ligger midt i den enestående natur på Jyske Ås

Grevsmosen og Slettingen er navnene på to vandreruter (Brønderslev Kommune), der sammen med Fejborg Bakke og Bollebakken (Frederikshavn Kommune) udgør et stort, fredet område øst for Hellum.

Området ligger langs den vendsysselske højderyg, Jyske Ås. Og nu har ruterne fået en overhaling med ny skiltning, så alle kan finde rundt, og du kan nu lære områdets helt specielle historie at kende.

Oplev den fredede natur på tæt hold

Naturen langs Slettingen og Grevsmosen-ruterne er ganske unik – ja, det siger de jo alle steder, tænker du nok. Men lige netop her findes en hel mosaik af forskellige naturtyper – fra skov og åbne marker til moser, småsøer, overdrev og lyngklædte bakker.

Og det findes ikke magen til ret mange andre steder. Den store variation i naturen tiltrækker tilmed et rigt dyre- og planteliv.

Slettingen og Grevsmosen-ruterne er beliggende på den midterste del af højderyggen Jyske Ås. Slettingen i den nordlige del af området er meget kuperet, og de højeste punkter er tæt på 100 meter over havet. Fra bakkerne er der en fantastisk udsigt over Vendsyssel, og fra nogle af udsigtspunkterne kan du i klart vejr se helt til Rubjerg Knude.

Jyske Ås er en kuperet højderyg, som blev formet ved slutningen af den sidste istid, for ca. 12.000 år siden. Jyske Ås er Europas nordligste højderyg dannet på denne måde. På trods af navnet er Jyske Ås faktisk ikke en ås – i geologisk forstand. En ås skabes af smeltevandsaflejringer. Man mener, at Jyske Ås i virkeligheden er en randmoræne. En randmoræne skabes af foranliggende materiale, der bliver skubbet frem af en gletsjer, når isen smelter.

Gletsjerne, som formede området, bragte grus og sten med sig. Stenarten rhombeporfyr, som er kommet fra Oslofjorden, findes i området.

Kulturhistorien på Jyske Ås

I området findes mange kulturhistoriske spor. For eksempel findes en langdysse fra ældre stenalder ved Fejborg Bakke øst for Grevsmosen, som er spændende at udforske.

Jyske Ås har gennem tiden været hjemsted for en lang række røvere, gøglere, fattigfolk og andre, der var blevet udstødt af samfundet: Det var nemlig ikke nemt at opretholde livet på den udpinte jord. Ordentlige folk tænkte sig om to gange, før de krydsede åsen.

De øde hedestrækninger på åsen blev tilholdssted for røvere og skabte en usikker og frygtet barriere for færdslen mellem områderne i Vendsyssel. Røverne lå på lur på skrænterne over hulvejene, og når uskyldige folk færdedes gennem de aflukkede passager, overfaldt røverne dem.

Mellem Grevsmosen og Slettingen findes endnu sådanne hedebakker, og her findes endnu i dag mange gamle velbevarede hulveje. Man kan også stadig finde rester af de jordhuler, hvor røverne holdt til.

De urolige år på Jyske Ås

En velkendt historie fra årene i begyndelsen af 1700-tallet på Jyske Ås fortæller om den rige købmand Joakim Lykke fra Aalborg, som en sen aften begav sig på vej vest over åsen fra Hellum. Her blev han overfaldet i en hulvej, smidt af hesten, frarøvet alt hvad han havde med sig og kastet i Grevsmosen. Først næste dag kom han tilbage til Hellum, til fods og kun iført en gammel særk.

Jyske Ås’ dårlige rygte holdt ved de næste godt 100 år. Indtil en flok gårdmænd i 1841 brød ind i Hedehuset: Et fattighus på Stagsted Hede, hvor to familier, Klog og Skov, boede. Her dræbte gårdmændene de fire beboere Skov-Christian, Klog-Lars, Klog-Chresten og Klog-Maren og sårede flere andre af husets beboere. De mistænkte dem for at stå bag de mange røverier og overfald på egnen. Fra den mordsag stammer udtrykket om, at Vendsyssel ligger “norden for lands lov og ret”.

Tag med på guidet vandretur på Slettingen-ruten!

Den 12. august kan du komme med på en guidet eftermiddagstur i dette smukke område. Vært på turen er Lars Schønberg-Hemme, og det er ganske gratis. Tilmelding ikke nødvendig.

Tid: 12. august kl. 16.00

Mødested: Brøndbakvej 100, 9740 Jerslev

Medbring: De gode gå-sko. Turen er delvist kuperet og ikke egnet til gangbesværede, kørestolsbrugere eller klap/barnevogne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...