Takket være donationer fra en række fonde m.fl. går Asaa Havnemuseum i samarbejde med Samrådet Østkysten nu i gang med en renovering af de to tjæregryder, der ligger på hver sin side af vejen til Asaa Havn.

- Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, SparNord Fonden, Asaa Fiskeriforening, Brønderslev Kommunes kulturpulje og Landsbypuljen har støttet med i alt knap 90.000 kr., som er prisen for en bæredygtig løsning til bevarelse af disse kulturarvsværdier, udtaler Ulla Kristensen, der er formand for Asaa Havnemuseum. Hun udtrykker samtidig stor glæde over, at et længe næret ønske nu kan imødekommes.

Den ene tjæregryde eller tjærepotte, som de lokale fiskere kalder den, er en såkaldt barkegryde, som fra starten af 1900-tallet og frem til 1960’erne blev brugt til at tjære eller barke fiskernes garn. Her kogte man ege- og birkebark til en substans, der blev anvendt til imprægnering af fiskegarn. Et nyt garn blev barket flere gange, inden det blev taget i brug. Garn, vod og ruser blev gennemsnitlig barket en gang om måneden i løbet af fiskeperioden afhængig af, hvor længe redskaberne stod i vandet.

På den anden side af vejen ligger en anden tjæregryde, formentlig en gammel gruekedel eller lignende. Efter tjæringen trak man ved hjælp af en garnvinde og et spil garnene op af tjæren og videre op på en slisk, hvor de kunne dryppe af.

Renoveringen af tjæregryderne gennemføres i samarbejde med tømrermester Michael Larsen, der har lovet færdiggørelse inden jul.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...