Historisk: Der er endnu ikke sat dato på, men det bliver formodentlig ved årets udgang

Der er stadig kaffe på kanden, og snakken går lystigt i frokoststuen på det gamle savværk i Sterup. De fire søskende, Søren, Sonja, Sven og Sten – alle med efternavnet Sørensen står fortsat i spidsen for virksomheden.

Men snart er det slut. Efter 33 år med fælles ejerskab og efter en menneskealder med savværket som faderen, Reinholdt Sørensen etablerede i 1949, lakker det mod enden.

Der er ikke sat en dato på sidste arbejdsdag, men det bliver formentlig ved årets udgang.

Ihærdige og håbefulde forsøg har ikke været tilstrækkeligt til at finde en køber til savværket, hvor der trods navnet ikke længere er gang i savene.

De sidste mange år har Sterup Savværk været rendyrket tømmerhandel og byggemarked med salg af alt fra lister, lægter og beton til søm, skruer og værktøj. Kundekredsen er stor og omfattende med såvel private som håndværkere, landmænd og øvrige virksomheder i porteføljen.

– Vi har kunder i både Skagen og på Sjælland, fortæller Sonja Sørensen.

– Men de fleste ligger indenfor en radius af 30 kilometer, supplerer Søren, der er den ældste i flokken.

Han har lige rundet de 71, mens Sonja er fyldt 70 år. Sven er 69, mens yngste-manden Sten er 63 år.

Alderen er årsagen

Og det er netop alderen, der er årsagen til, at de fire nu melder ud, at det er slut.

Faktisk var både Sonja og Sven for længst gået på pension. Behovet for ekstra hænder i firmaet gjorde det dog nødvendigt, at de to for nyligt igen måtte trække i arbejdstøjet.

Udover de fire ejere beskæftiger stedet yderligere to fuldtidsansatte. Med lukningen forsvinder altså også en række arbejdspladser fra den lille nordjyske by.

Eksperter i fiskekasser

Det er naturligvis med en stor portion vemod, at der nu er udsigt til enden. De fire indehavere er vokset op på savværket, hvor der gennem årene er føjet et stort antal bygninger til de beskedne rammer, der udgjorde virksomheden i de første år.

– Vi har jo altid haft vores daglige gang her på stedet. Der er mange gode minder, siger Sven, mens han viser et billede af savværket som det så ud i begyndelsen af 1950’erne.

– Jeg sidder dér i klapvognen, fortæller han og peger på det gamle luftfoto.

I en anden afdeling viser Sten en bedaget slibemaskine. Den er stadig i brug og anvendes til at slibe savklinger.

– Jeg var selv med min far nede at hente sliberen på fabrikken i Vaarst, erindrer han, mens han sammen med sine to brødre fortæller om en anden gammel maskine. En sav fra dengang, hvor der blev produceret lægter, brædder og stolper fra rundtømmer.

Som børn var det nu i høj grad fiskekasser, der indrammede livet for søskendeflokken. Sterup Savværk leverede nemlig masser af fiskekasser til især Hirtshals og Skagen havne. Og når skoledagen var slut, havde de fire til opgave at lave 15 fiskekasser.

- Sådan var det hver dag, så vi blev eksperter i fiskekasser, lyder det fra Sten. Han beretter også om, hvor besværligt det var at laste de mange kasser. – Det var et stort arbejde. Engang var vi kommet til at læsse for mange kasser på lastbilen, så den ikke kunne komme under viadukten ved Hirtshals Havn. Men i stedet for at læsse om, besluttede vores far at lukke noget luft ud af hjulene. Det var lige netop nok til at bilen kunne komme igennem.

Har altid kunnet enes

Er Sterup Savværk et familiedrevet foretagende, så er det i høj grad også kendetegnet af konsensus i ejerkredsen.

– Vi har altid kunnet enes, bemærker Sonja.

– Tonen kan være lidt grov, men der er ikke mere i det end som så, siger hun og fortæller, at hun selv står for bogføring og administration.

– Søren laver tilbud, og Sven har i mange år stået for leverancerne. Sten har haft sin daglige gang i byggemarkedet. Så vi har aldrig siddet lårene af hinanden, forklarer hun og bakkes op af Søren.

– Vi har også en omgængelig tilgang til kunderne. Mange er kommet her gennem masser af år. Jeg tror især, det skyldes vores rådgivning. Det er vægter vi højt og det er blandt andet dér vi adskiller os fra mange af de store kæder. Hos os møder du altid de samme medarbejdere. Det skaber et tilhørsforhold.

Sterup Savværk er i øvrigt en sund virksomhed, der har givet overskud alle årene. Selv da finanskrisen buldrede, og byggebranchen lå i knæ i 2008 lykkedes det Sterup Savværk at lave sorte tal på bundlinjen.

De fire lægger da heller ikke skjul på, at håbet om en ny indehaver endnu ikke er udtømt. Hvis nogen skulle være interesseret, er de velkomne til at henvende sig til ejerne, som også er villige til at forhandle betingelserne. Udover tømmerhandel og byggemarked følger i øvrigt tre udlejningsejendomme på den knap 7.000 kvadratmeter store matrikel med i købet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...