Bibliotekarerne står klar til at hjælpe

Børnenes seks uger lange sommerferie fra skolen lakker snart mod enden, og mens der har været godt vejr og masser af mulighed for at komme på stranden, så er der også nogle, der har fokus på at læse.

Det hjælper Brønderslev Bibliotek med. Her har børnene mulighed for at låne en masse gode bøger med på ferie, og der er også præmier til børn, der skriver anmeldelser af bøgerne.

Det kaldes sommerbogen og er en del af et samarbejde med andre biblioteker, hvor der er en børneportal på nettet.

Der er også en del børn og familier, der besøger biblioteket og får hjælp til at finde noget god ferielæsning - eller som kommer forbi efter bøger, de skal have med ud at rejse.

- Vi kan hjælpe og vejlede i, hvad for bøger, de synes er gode, fortæller børnebibliotekar Annika Dziemieska.

Hun fortæller, at det er vigtigt et bevare børnenes læseglæde.

- Børn skal læse meget i folkeskolen, og der er meget "skal" ind over. Her handler det meget om, hvad de har lyst til at læse og noget, de synes er sjovt at læse, fortæller Annika Dziemieska.

Fritidslæsning og sommerferielæsningen kan være der, hvor man får læselysten op, fordi man selv vælger bøger og selv bestemmer tempoet - og læser for sjov.

På biblioteket får de mange henvendelser fra børn, der kommer ind sammen med deres forældre for at finde gode bøger.

Det kan for eksempel være nogen, der kommer og fortæller, at deres barn ikke læser ret meget og er på udkik efter bøger, der ikke er for tykke.

- Mange vil gerne i gang med at læse og bruger ferien til at sætte gang i læselysten. Så snakker vi om, hvad børnene synes er interessant, fortæller Annika Dziemieska.

Der kan også være nogle børn, der har læst rigtigt meget og skal have hjælp til at finde nye bøger.

- Nogle børn har 30 udlån, som de æder på en til to uger, og så kommer de igen, fortæller hun.

Blandt de populære genrer er hestebøger, venindebøger og fantasy. Bøger med tegninger som nærmest er en blanding af skønlitteratur og tegneserier er også populære.

- Det appellerer til børn, der synes det er kedeligt at læse. Eller børn, der er ordblinde, fortæller Annika Dziemieska, der fortæller, at det giver et sjovt mix med den type bøger.

Eksempler på meget udlånte bøger indenfor den genre er Jacob Riisings "Karmaboy" og Anders Matthesens "Ternet Ninja"

Der er også børn, der læser bøger om lidt tungere emner som fx skilsmisse.

Biblioteket har også lavet en gruppe med læsefamilier, hvor interesserede har kunnet melde sig og få en læsepose - den er fyldt med nye bøger og en vejledning med aktiviteter, man kan lave i familien som udspringer af bøger. Der er læseposer med emner som fx sociale medier, hvor børn har fået mulighed for at introducere deres forældre til den del af deres verden, og gysere.

- Børnene skal læse højt for deres forældre.

Der er også andre aktiviteter, fx er der er naturpose, hvor man skal ud at samle ting med udspring i det, man har læst.

- Det handler meget om samvær og nærvær om det at læse, fortæller Annika Dziemieska.

15 familier er med i projektet, som alle med mindst et barn på 10 år har kunnet melde sig til, og det er under overvejelse at gøre læseposerne lånbare for alle interesserede.

Annika Dziemieska peger på, at man har brug for at læse hele livet, og at hverdagen er propfyldt med tegn. Og så er det bare godt for en, også i ferien.

- Man skal holde gang i den gode aktivitet, det er at læse. Der sker noget med vores sind, når vi læser. Man får en anden to og kan koble fra, forklarer hun.

Højtlæsning for børn er også af stor værdi, fortæller Annika Dziemieska - både socialt og indlæringsmæssigt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...