Der var stil over geledderne, da Brønderslev Borgerlige Skyttelaug søndag havde kaldt til samling til den traditionsrige fugleskydning. Det foregik i Hedelundens pavillon, hvor træfsikkerheden dagen igennem blev sat på prøve.

Arrangementet var dog meget mere end en skydekonkurrence. Traditionerne indhyllede dagen, der blev indledt med afhentning af den regerende fuglekonge, Kim Dam Nielsen. ”Majestæten”, som fuglekongen beskedent kaldes, blev herefter eskorteret gennem byen - festligt anført af Brønderslev Harmoniorkester.

Inden konkurrencen begyndte, blev der på lige så gennemprøvet manér serveret kernemælk, bjæsk og kaffe. Kl. 12 dannede Landboskolen ramme om frokost med sild og snaps, hvorefter skydningen fortsatte i eftermiddagstimerne.

- Jo, vi værner om traditionerne, lyder det fra Kim Dam Nielsen, mens han ifører sig sit flotte skjold med emblemer fra de seneste mange års fuglekonger.

- Vi er en sammentømret flok, hvor kammeratskabet betyder meget. Og fugleskydningen er selvfølgelig årets faste højdepunkt. Det er en sindrig konkurrence, hvor der skydes efter forskellige mål på fuglen. Undervejs kan man øve sig på skiver, og også her er der konkurrencer indlagt. I det hele taget er det en meget festlig dag, tilføjer Kim Dam Nielsen.

Brønderslev Borgerlige Skyttelaug blev stiftet i 1901, og siden 1903 er den årlige fugleskydning løbet af stablen – dog afbrudt af de to verdenskrige. Det foregår altid i Hedelunden og i august. Ancienniteten indehaves af P.C. Knudsen, der har været medlem af skyttelauget siden 1969.

- Dengang var jeg lige kommet til Brønderslev og kendte ikke en sjæl. Men en ven fik mig ind i lauget, og så gik det hurtigt med at komme i kontakt med folk, erindrer han.

P.C Knudsen blev i øvrigt selv kåret som fuglekonge tilbage i 1973.

Brønderslev Borgerlige Skyttelaug tæller i alt 85 medlemmer.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...