Karsten Jensen fra Brønderslev reddede mand i brændende hus med fare for sit eget liv

BRØNDERSLEV: Ambulanceredder Karsten Jensen fra Brønderslev fik sig noget af en overraskelse, da han for nylig var kaldt ind til noget, han troede var et stationsmøde på Falckstationen i Brønderslev.

Her stod kolleger og familie i stedet klar til at overraske ham - han fik nemlig Sophus Falcks Mindelegat, som kollegerne havde indstillet ham til.

Selv husker han tydeligt den dag, det hele handlede om.

Karsten Jensen kører akutambulance i Brønderslev, og så kører han også en enmandsbetjent akutbil i Hals-området, som udgår fra Brønderslev. Det var i forbindelse med en tur til det område, at han blev indstillet.

- Jeg bliver kaldt ud til en brand i en lejlighed, og så drøner jeg afsted i akutbilen og er den første, der kommer ferm. Jeg kan godt lugte, at der er røg området, og der er en brandalarm, der tuder, fortæller Karsten Jensen.

Han kan se, at der er fyldt med røg i huset, og samtidig kommer en vicevært til stedet. Sammen smadrer de en rude ind til stuen, men der er alt for meget røg til, at de kan komme ind.

- Jeg kan se gennem soveværelsesvinduet, at der er røgfyldt i soveværelset, og jeg kan se, at der er ild og kan høre én, der råber derinde. Så smadrer jeg en rude mere sammen med viceværten og får ham sendt af sted efter en ildslukker, men i mellemtiden kan jeg se, at der er ild i dynen og meget røg, husker Karsten Jensen.

Afgørende beslutning

De næste sekunder skal der træffes en afgørende beslutning, og det skal gerne gå hurtigt. Han beslutter at tage en dyb indånding og gå ind for at få ham ud.

- Jeg opdager, at han ligger i en hospitalsseng, jeg hiver fat i den og rykker den hen til det smadrede vinduesparti, så han kan få lidt luft, fortæller Karsten Jensen.

Sengen er for bred til at kunne komme ud af døren. I stedet løber Karsten Jensen ud i sin akutbil efter en pulverslukker.

- Den fyrer jeg af på ham. Der var ild i både ham og dynen på det tidspunkt.

Derpå kom brandvæsenet og fik ham ud, men hvis Karsten Jensen var blevet udenfor og havde ventet på dem, kunne det være fatalt.

- Hvis jeg havde ventet det minut eller to på brandvæsenet, så havde det ikke fået en lykkelig udgang, vurderer Karsten Jensen.

Nu overlevede manden, men det kunne jo også have været farligt for Karsten Jensen. Det nåede han også at tænke på.

- Når man står der og er første mand på stedet, må man tage nogle hurtige beslutninger. Den ene halvdel siger, at det gør man ikke - den anden at det gør man. Man står og tripper og det hele kører i hovedet på en, beskriver Karsten Jensen, der også lige fik en tanke om sin familie gennem hovedet, inden han valgte at gå ind i den brændende bygning med fare for sig selv.

Heroisk indsats

Han er glad for legatet og for at det gik godt.

- Det var dejligt. Heldigvis gik det godt for os begge to.

Sophus Falcks Mindelegat gives til reddere, der har ydet en særlig heroisk indsats for at redde andre eller mindske skader. Det er opkaldt efter Falcks grundlægger og uddeles hvert år til folk i hele verden - men der er ikke så mange, der får det.

- På verdensplan er der uddelt 25 legater i år, fortæller Karsten Jensen, der er stolt og beæret over at have modtaget det.

Karsten Jensen har været ansat ved Falck siden 1986.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...