Brønderslev Bibliotek har et projekt, hvor de hjælper folk med at finde tid til at læse

BRØNDERSLEV: Brønderslev Bibliotek arbejder intensivt i projekt Ro(man)tid med at hjælpe hverdagsdanskeren til at finde tid i hverdagen til at læse. Det oplyser Brønderslev Bibliotek i en pressemeddelelse.

- Undersøgelser viser, at tid er en af de væsentligste barrierer for at mange ikke læser til dagligt. Vi er også blevet udfordret på online-offline tilstande, hvor vores forbrug af sociale medier og telefoner stjæler en stor del af vores tid. Brønderslev bibliotek har derfor valgt at stille skarpt på mental sundhed som f.eks. kan opnås ved at komme mere i flow og en simpel metode til det er at læse. Gennem projektet RO(man)TID har vi arbejdet med tre forskellige målgrupper og sammen fundet måder hvorpå de kan få mere læsning ind i hverdagen, skriver de.

RO(man)TID lægger hovedfokus på en litteraturformidlingsmetode, der bygger på livsændringer, positiv psykologi og stressforskning. I projektet arbejdes der med en ny formidlingsstrategi, hvor biblioteksformidleren er vejleder og hvor bibliotekets fordybelsesrum udvikles – i den forstand, at det rækker uden for bibliotekets vægge og hjem i folks stuer, på arbejderpladser og andre rum.

Den første målgruppe var administrative medarbejdere ved kommunen. Deltagerne var alle kvinder, nogle med børn i skolealderen andre med ældre børn. De havde alle læst meget, da de var yngre, men ønskede at få sat skub i læselysten igen.

- Med denne målgruppe afprøvede vi konceptet læseklub, dvs. hele gruppen læste den samme bog og så mødtes vi og diskuterede den. Det resulterede i, at flere af deltagerne tilmeldte sig i en læseklub, da forløbet af over. De opdagede nemlig at hvis de var forpligtet på at læse så fik de det også gjort.

Den næste målgruppe var private dagplejere.

- Her fik vi fat i en gruppe som også består af kvinder, men som har en helt anden arbejdsrytme end den første målgruppe. Med dagplejerne var det nemlig muligt at mødes med dem omkring middagstid for her sover børnene (som regel) Og det var også i netop denne børnefri tid midt på dagen af flere af dem opdagede at der var tid til læsning.

Den tredje og sidste målgruppe var Brønderslev Kirke.

- Her var 60 pct. af deltagerne mænd, og ingen af dem læste meget i hverdagen. Lysten var der dog men der er mange andre ting at se til. En fik dog øjnene op for lydbøger som en mulighed når han tit kører rundt i landet til møder. En anden fortalte til start at han forbinder læsning med ferierne, hvor han læser rigtig meget. Ro(man)tid ændrede den opfattelse.

Det var været givtigt for biblioteket at deltage i RO(man)TID hvor de er kommet tæt på deltagerne via interview to gange i forløbet, oplyser biblioteket i pressemeddelelsen.

- Vi er bl.a. blevet klogere på, at inspiration til læsning fortsat er meget vigtigt for motivationen til at læse i hverdagen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...