FÆLLESSKAB: Loge holder Åbent Hus på meget rund dag - medlemmer sætter pris på den ro og lære om livet, som fællesskabet i logen giver

26. april kan Odd Fellow Logen notere sig for deres 200 års jubilæum - og det skal fejres. Også hos Odd Fellow i Brønderslev er man klar til at fejre den meget runde dag.

Det fortæller Bjarne Steen Larsen og Rita Hjorth, der begge har titel af eksmester i ordenen.

- Det bliver markeret over hele landet i alle loger, fortæller de.

Til fejringen i Brønderslev bliver der inviteret til Åbent Hus fra klokken 16 til 18, og dagen vil også byde på uddeling af nogle donationer, og der bliver også nogle taler, ligesom borgmester Mikael Kiltgaard kommer på besøg.

Odd Fellow i Brønderslev holder til i en stor bygning på Parkvej, og der er 81 kvinder og 95 mænd, som er medlemmer af fællesskabet. Her er der både lokaler til hygge og samvær, og så er der en særlig sal, som er indrettet og udsmykket med gamle møbler og interiør, som giver rummet en særlig stemning.

- Når vi kommer derind, giver det noget særligt til sjælen, forklarer Rita Hjorth.

- Der er fred, supplerer Bjarke Steen Larsen.

I salen er der ingen vinduer, til gengæld er det højt til loftet og særlige pladser til de folk, der har specielle titler og funktioner fx overmester eller kapellan.

Langs siderne er der pladser til de andre.

Etisk og humanitær

Odd Fellow betegner sig selv som en ”en etisk organisation med et humanitært sigte”. Venskab, kærlighed og sandhed er tre centrale begreber for ordenen, og det er de tre ting, der symboliseres i ordenens logo med tre ringe, der griber ind i hinanden.

Medlemmerne lærer om ordenens værdier i ordenslære, hvor medlemmerne skal lære forskellige ting.

Odd Fellow går også ud på at være opmærksomme på hinanden.

- Man lærer meget at tage hensyn til hinanden og hjælpe hinanden. Og man lærer at se, hvis nogen er kede af det, fortæller Rita Hjorth.

Samtidig kan man også blive klogere på mange andre ting, og der er forskellige indlæg til møderne. Det kan også være medlemmer, der fortæller deres egen historie.

Glæder sig hver gang

Der er både dage, hvor kvinderne mødes, hvor mændene mødes og fælles arrangementer.

Rita Hjorth glæder sig altid til at komme.

- Det er fordi vi ved, at der er noget at hente her. Man bliver mødt meget positivt med smil og knus. Man har respekt for hinanden, og man stoler på hinanden, og man er ikke bange for at bede om hjælp, fortæller hun.

Mange kommer i rigtig god tid, så der er tid til at snakke inden dagens program i logesalen.

- Så bliver vi ført ind i forværelset, hvor der skal være fuldstændig ro, fortæller Bjarke Steen Larsen, der oplever, at den måde at gå ind på medfører, at man glemmer andre ting og kan samle sig og få roen til at falde over sig.

Medlemmerne bliver ført ind af ceremonimesteren, og inde i logesalen er man iklædt særligt tøj, det er en slags kraver, der kaldes regalier, som viser hvor langt man er kommet indenfor de tre grader, som medlemmerne kan gennemgå og blive indviet i.

En overmester leder mødet, som følger en fast dagsorden, som bla. rummer et lille bibelsk skuespil, og man lytter til et stykke musik, ofte noget klassisk, sammen med dæmpet belysning til.

- Det er dejligt stille - noget der gør en rolig og gør en glad indeni, fortæller Rita Hjorth.

Der kan også være forskellige ting at drøfte eller fortælle, og der kan være forslag.

Skal foreslås af nogen

Man kan ikke bare melde sig ind i Odd Fellow - nogen skal foreslå en som medlem til ordenen.

- Det er ikke en forening som en idrætsforening eller andet - man går ikke hen og siger, at man godt vil være medlem, fortæller Bjarke Steen Larsen, der peger på, at det ofte foregår sådan, at fx familiemedlemmer eller venner, der er medlem af Odd Fellow, foreslår det, fordi de synes, at personen skal opleve noget andet.

Der er dog også enkelte, der selv henvender sig, og så ser man på det.

Rita Hjorth kom med på baggrund af et forslag fra en nabo, og hun var helt klar til at sige ja.

- Jeg syntes, jeg manglede noget - at lære mig selv bedre at kende, husker Rita Hjorth, der oplevede, at hun lærte meget af at være med i Odd Fellow og kom tæt på andre mennesker.

Bjarke Steen Larsen sætter også stor pris på at være en del af fællesskabet i logen.

- Jeg havde behov for at få skubbet mit arbejdsliv lidt på afstand den mandag aften. Her var der ikke nogen, der snakkede arbejde, og her er vi alle sammen lige. Der er ikke forskel på, om man er militærmand, bankmand eller automekaniker. Alle er lige herinde, forklarer han.

Han peger også på, at det giver en god ro at være med, og at det er lærerigt at høre de etiske indlæg, der kommer.

Odd Fellow giver økonomisk støtte til en lang række ting, det er blandt andet hospitalsklovne, børnehospice, børn i Danmark og Grønland, foreningen Bifos der har idræt for psykisk syge og tandemkørsel med blinde.

De støtter også hinanden og tager på besøg, hvis nogen er syge eller har mistet en ægtefælle.

Kvinderne, som hedder Søsterloge nr. 69 Faklen, mødes anden og fjerde onsdag i hver måned, mens mændene, som kaldes Broderloge nr. 71 Richard Marley, mødes hver mandag aften.

I Danmark er der i alt cirka 15.000 medlemmer af Odd Fellow, og ordenen har haft sit virke i Danmark siden 1878. Odd Fellow Logen findes i mange lande verden over.

Odd Fellow Logen er stiftet i Baltimore i USA i 1819 - altså for 200 år siden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...