Karen TIlma har ansat en ekstra børnelæge - de to skal sammen hjælpe børn, der kommer med mange forskellige symptomer

BRØNDERSLEV: I årevis har børnelæge Karen Tilma ønsket sig en makker i sin klinik Børneklinikken i Brønderslev, og det er nu lykkedes.

Christian Rosenfeldt Christoffersen er tiltrådt som børnelæge i klinikken fra 1. oktober. Det betyder, at de nu bliver to læger om at tage sig af børn fra Brønderslev og hele regionen.

Christian Rosenfeldt Christoffersen har i et stykke tid været vikar i klinikken, siden han blev færdig med sin speciallægeuddannelse som børnelæge tidligere på året.

- Jeg kom her oftere og oftere og endte med at sige, om jeg så ikke lige så godt kunne være fastansat, smiler Christian Rosenfeldt Christoffersen.

Det blev han så - som assisterende speciallæge. Han kan rigtigt godt lide at arbejde med børn og peger på, at det samtidig med at være et specifikt felt også er bredt.

- De praktiserende læger henviser børn til os med problemer fra alle organsystemer. Nyrer, mave, trivsel, sociale aspekter - vi ser hele barnet, fortæller han.

Han ser det at være børnelæge som at være en almen praktiserende læge for børn.

I klinikken ser de mange børn med astma og allergi, med hovedpine og mavepine, diaré og forstoppelse, nyre- og urinvejsproblemer, sengevædning, børn der går for sent eller tidligt i puberteten.

- Jeg er en bredt funderet pædiater. Jeg kan godt lide den forskelligehed, der er i dagligdagen. Den måde, familierne præsenterer sig på med de forskellige symptomer, hvad ligger der under der?, beskriver han.

Nogle få meget specielle sygdomme henviser Børneklinikken videre til specialafdelinger, eksempelvis børnecancer og børnegigt.

At have børn som patienter er anderledes end at have voksne.

- Man har altid forældrene, de er eksperter i deres eget barn og er dygtige til at beskrive problemerne. Børn er utroligt ærlige om, hvorvidt de er syge eller ej, fortæller Christian Rosenfeldt Christoffersen og illustrerer:

- Spædbørn er altid pylrede af en årsag.

Han og Karen Tilma er enige om, at det er et særdeles spændende job at tage sig af børn og deres familier og finde ud at hjælpe dem.

- Det er vældigt spændende at finde ud af, hvad der er roden til det her. Nogle gange ligger det lige for. Andre gange kræver det mere at nå ind til, hvad der trykker, forklarer Karen Tilma, der altid kigger på de ydre rammer som en helhed med skole, hjem og fritid.

Nogle gange er det rent helbredsmæssige ting, der ligger bag symptomerne, andre gange er det de ydre rammer, der skal ses på..

Et løft til klinikken

Karen Tilmas ønske om at blive to læger i klinikker hænger sammen med flere ting, som også kan komme børnene til gode.

- Jeg har altid drømt om at være to børnelæger, fordi det er utroligt vigtigt at have en kollega at diskutere ting med. Kompetencen bliver større, når man er to til at inspirere hinanden. I vores verden er der hele tiden nye ting. Der giver også mere frihed og måske lidt luft til at forske, fortæller hun.

Klinikken går med den nye børnelæge fra at have en læge og to sygeplejersker til at have to læger og en sygeplejerske.

- Det betyder, at børnene i højere grad kommer til at se speciallægen. Og de vil stadig have mulighed for, at det er den samme, som følger dem, fortæller Karen Tilma.

Hun tror på, at det vil give et løft for klinikken, som kommer børn og forældre til gode.

- Man vil oftere møde speciallægen, og vi vil hurtigere komme frem til, hvad barnet fejler, og hvad behandlingen skal være, opsummerer hun.

Hun venter også, at der nu vil blive lidt kortere ventetid i klinikken. Og hun glæder sig til ikke længere at være ene læge i klinikken.

- Det bliver en hel anden verden med faglig sparring, flere hænder og kortere ventetid. Flere effektive forløb, hvor vi hurtigt får udredt børn og behandlet dem. Og en rigtig god kultur i klinikken, fortæller hun.

Udover de to læger og sygplejersken tæller klinikken også en lægesekretær og seks medicinstuderende, som på skift arbejder i sekretariatet.

- Jeg er meget optimistisk og tror på fremtiden for klinikken, konkluderer Karen Tilma, der er glad for at have en relativt lille klinik, hvor man let kan ændre på procedurer og beslutte ting sammen.

Det kan Christian Rosenfeldt Christoffersen også godt lide.

- Man får en ejerskabsfornemmelse. Vi er selv andvarlige og kan selv påvirke arbejdsgange, siger han.

Har været mange steder

Christian Rosenfeldt Christoffersens uddannelse har bragt ham en hel del rundt i landet og i verden. Han er vokset op i Roskilde, har læst medicin i Odense og har i sin uddannelse været på børneafdelingen på Hillerød Sygehus.

Han har også været reservelæge i Forsvaret, og så har han været i Sierre Leone og arbejde under ebola-epidemien og har været på et hospital i Uganda.

Sin speciallægeuddannelse i pædiatri har han taget på sygehusene i Aalborg og Hjørring.

I dag bor han på en gård ved Dronninglund, hvortil han for nylig er flyttet med sin kone, barn og to heste.

Christian Rosenfeldt Christoffersen udover sit nye arbejde i Brønderslev også i gang med et forskningsprojekt om kost og ernæring med fokus på fermenterede rødkløver.

I hans fritid kan han godt lide at sejle og har en lystbåd i Aalborg.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...