BYENS LIV: Brønderslev Bæredygtighedsfestival bød blandt andet på indsigt i flyvende fartøjer og biogasbusser

Nogle gange overgår virkeligheden fantasien. Det velkendte udsagn blev fredag eftermiddag bekræftet ved et åbent hus-arrangement hos Brønderslev-virksomheden Airflight.

Som et led sidste uges Bæredygtighedsfestival havde mange taget imod tilbuddet om en rundvisning hos den lokale teknologi-virksomhed. Deltagerne var i stor stil kommet for at høre mere om begrebet ”flyvende biler”, som de seneste måneder har gjort Airflight til lidt af en mediesensation.

Og noget var der om snakken, omend folkene bag Airflight foretrækker at betegne deres opfindelse som en drone. En kæmpe én af slagsen og stor nok til at fragte en person.

- For det er ingen bil, fastslår medstifter Mikkel Bundgaard.

– Vi er nået langt, men vi har aldrig tænkt over maskinen som en bil. Det er først og fremmest et flyvende fartøj. Dronen er blandt andet udviklet til at fragte ting og komponenter – eksempelvis på byggepladser. På lidt længere sigt arbejder vi på at kunne flyve personer rundt i en industrihal eller lignende. Udendørs flyvning er foreløbig udelukket. I hvert fald i Europa, hvor reglerne for den slags er meget restriktive. Men perspektivet er der, og droneflyvning med personer er helt sikkert fremtiden, tilføjer Mikkel Bundgaard.

Airflight, der udover Mikkel Bundgaard også omfatter Mikkel Kærsgaard Sørensen, Travis James Mathers og Kasper Fuglsang Christensen, holder til i Pedershaabs gamle lokaler. De fire iværksættere har arbejdet med prototypen i over et år. Alt er selvfinansieret, og der testes stadig for at finde de helt rette komponenter og på at finpudse den software, der styrer vidunderet.

- Men i princippet er alt jo som på en af de små droner som mange kender, forklarer Mikkel Bundgaard.

- Der er fire propeller, og dronen styres ved at justere på propellernes individuelle hastigheder. Han beretter videre, at hver propel presser med 100 kilo luft. Udover sin egen vægt kan dronen løfte en person på cirka 80 kilo. Dronen er i øvrigt batteridrevet og har en flyvetid på 10 til 15 minutter.

Udover et nærmere indblik i Airflights virke bød arrangementet blandt andet også på en introduktion til Arrivas biogasbusser. Busserne er CO2-neutrale og har for nyligt fået en opladeplads i Brønderslev.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...