NYTÅR: Holdet i bageriet i Føtex har haft gang i kransekagebyggeriet siden efterårsferien i oktober

Kransekage og bobler hører nytår til. Og inden bagermester Jesper Christensen og hans team i Føtex Hjørring slukkede for ovnene sidste gang inden jul, var de klar med festlige kransekagetoppe, nytårs-ure, kransekagestænger og nøddekurve i stort tal.

De mange søde lækkerier kan købes af Føtex-kunderne i både Brønderslev og Hjørring efter jul.

Kransekage og sure bobler

Bager Anette Valentinussen fra Brønderslev er en af dem, der har samlet utallige tårne og sprøjtet glasur på metervis af kransekageringe i Hjørring-bageriet.

- Vi gik i gang med at bage kransekager sidst i oktober, fortæller hun, mens hun rutineret lader den hvide glasur glide ned over kransen på bordet. Rutineret stabler hun ringene, og på kort tid er en plade med toppe fyldt op. Og så går det løs med endnu en runde.

Og selvom hun og kollegaerne har været i nærkontakt med kransekager i mange, mange uger vil hun alligevel gerne spise kransekage til nytår.

- Selvfølgelig, smiler hun.

- Vi skal da have kransekage og en eller anden sur flaske champagne nytårsaften.

- Og jeg er altså helt ligeglad med om det er en top eller det bare er rester. Det behøver ikke være fancy - når bare det er kransekage.

Klar før jul

Inden Anette og kollegaerne går hjem og holder jul med familien, har de bagt 8000 kransekagestænger - selvfølgelig både med og uden blød nougat. Til regnskabet hører også 900 kransekagetoppe - med 12 og otte ringe - samt store og små ure. Foruden noget kransekagekonfekt og nogle kransekagekurve samt 1200 nøddekurve - både med og uden chokolade.

Jesper Christensen og hans tema holder ikke fri mellem jul og nytår. Tværtimod. Men i dagene mellem jul og nytår er ovnene optaget af friskbagt baguetter, specialbrød og rugbrød.

Bedst efter en tur i fryseren

Bagermesteren forventer ikke, at coronarestriktioner får indflydelse på salget af brød og kransekager hen over jul og nytår - faktisk forventer han en lille vækst i forhold til sidste års nytårsfest.

- Vi ved selvfølgelig ikke, om vi sælger kransekage-toppe med 12 ringe - men det gør vi jo, hvis det er dem, vi har tilbage, smiler Jesper.

De færdigbagte kager sættes fryseren, hvor de kan suge tilpas med fugt og opnå den helt rette konsistens, inden de skal ud i butikken og friste kunderne.

- De skal helst i fryseren. Så smager de altså bedst, siger Jesper Christensen.

Han anbefaler kunderne at opbevare kransekagen på køl, indtil de skal nydes.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...