Foredrag om unge og det fælles bedste

BRØNDERSLEV: Unge og kampen om ”mit fælles bedste” er overskriften, når der er foredrag ved Johannes Andersen, lektor emeritus, Aalborg Universitet på Brønderslev Bibliotek 22. november.

- Hør den kendte foredragsholder og debattør Johannes Andersen fortælle om demokratiets fremtid, der hviler på de unge, lyder opfordringen fra biblioteket, der også skriver om foredraget:

- Unge skal vælge – selvstændigt. De skal bl.a. vælge uddannelse, identitet, parforhold. Det sker i processer, hvor unge dagligt konfronteres med en lang række paradokser med baggrund i forældre og pædagogiske institutioner. Hvilke strategier bruger de unge? Det er vanskeligt at få unge ind i foreningslivet eller de politiske partier, og Johannes Andersen konkluderer, at unge er den generation i Danmark, der er mindst engageret i demokratiske rettigheder. De unge opfatter demokratiet som en selvfølge, men samtidig har de unge, ifølge Johannes Andersen, stor politisk selvtillid.

Danske unge er demokratisk dovne, som Johannes Andersen udtrykker det, men ikke antidemokratiske.

- De undersøgelser, der ligger til grund for bogen, viser at unge er handlingsorienterede netværkere, der betragter demokratiet som en ramme for at træffe individuelle valg. Dermed giver det en nedtoning af demokratiet som et forpligtende fællesskab. Det bliver ”SoMe” og handler om ”mit eget fælles bedste”. Johannes Andersen hævder, at unge ikke skelner mellem hvad der er politisk eller almindeligt interessant – det er mere, hvad der oppe i tiden, og så markerer de unge sig typisk på nettet. Betyder det at opfattelsen af den demokratiske kultur som vigtig er i frit fald?

Johannes Andersens forskning fokuserer primært på emner som ungdomskultur, identitet, unges forhold til undervisningssystemet og arbejdsmarkedet, valgforskning, vælgeradfærd, demokrati og politisk kommunikation. Derudover har han et forfatterskab i form af både artikler, bøger, arbejdstekster og konferencebidrag bag sig.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...