Jazz9700 beskriver en jazzaften med Margrethe Gratup og Michael Sunding, som både leverede musik og samtale

BRØNDERSLEV: Niels Sjølin fra Jazz9700 har skrevet en anmeldelse af koncerten ”PH på NY” med Margrete Grarup og Michael Sunding, som Jazz9700 bød på i Den runde Pavillon fredag 5. april.

Det var tydeligvis det ældre publikum - også nogle, der vist ellers ikke kommer til jazz - til aftenens arrangement i Den Runde. Ganske vist var fremmødet begrænset, men opstillingen af borde og stole bragte publikummerne tæt på scenen og de optrædende. Jazz9700’s formand indledte aftenen med en lun introduktion til PH, der har 125 års fødselsdag i år. Derefter gik Margrete Grarup og Michael Sunding på scenen.

Margrete og Michael gav i fællesskab fine introduktioner til aftenens viser, hvilket nok er et bedre ord end ”sange”. Den første var ”Sproget”, fra 1936, ”For mig er sprogets klang min mo’ers stemme…” med den pointe, at det talte ord er først og fremmest et redskab, og så kommer musikken.

Fra begyndelsen viste de to kunstnere deres særlige kvaliteter: Margrete Grarup med en glimrende stemme og et swingende og tydeligt tekstforedrag, og Michael Sunding med et kraftfuldt og swingende klaverspil med en stærk, aktiv venstrehånd med stride bass og andet godt, som hører til både den ældre jazzstil og klaver uden kontrabas. Samspillet mellem de to var af højeste klasse.

Herefter fulgte en vise fra DAGMAR-Revyen 1941, ”I dit korte liv” med en fornem pianointro af Michael Sunding og Margrete Grarups fine tolkning: ”Vi er af samme stof, som drømme gøres af: det store tomme rum.”

Næste vise fortsatte den alvorlige tone, der allerede var anslået i den foregående: ”Man binder os på mund og hånd” fra revyen ”Dyveke”, der egentlig skulle have haft premiere 10. april 1940. Pga. censuren måtte premieren udsættes til 31. maj, hvor PH så havde ændret teksten til det for censuren og besættelsesmagten acceptable, men dog med underfundigheder. Margrete Grarup tolkede på det smukkeste denne vise med til pianoakkompagnement med tango-feeling. Bemærk at de sidste to viser oprindelig blev sunget af Liva Weel.

En lettere tone blev anslået i næste sang, med rod i amerikansk folketone, ”Nu sner det”, en gendigtning af ”A Tisket a Tasket (mest kendt for Ella Fitzgerald’s udgave) om et barn, der ligger syg, men gerne vil ud at lege i sneen. Til denne sang spillede Michael Sunding kalimba, en tommelfingerharpe med afrikansk oprindelse.

Det børnevenlige var også med i næste sang. PH og komponisten og jazzpioneren Bernhard Christensen var fælles om kulturradikalismens idealer. Det naturlige, og brug af kroppen i forbindelse med rytmisk musik, var med i jazzpædagogikken. Sangen ”Aben” (Åh, abe) - der vist stadig synges og spilles - blev muntert fremført af vore to kunstnere med rasleinstrumenter i frugtudformning. Det var her, at en tilstedeværende sammenlignede den gode stemning i pavillonen med en familiemiddag.

Andet sæt indledtes med ”Byens lys der tændes” fra 1937, oprindelig fremfremført af Lulu Ziegler i revyen ”Op og ned med Jeppe”. Margrete Grarup fik i sin tolkning både PH’s følelser for storbyen som sådan, ”Selv en storby har sin sex-appeal”, og hentydninger til det, der måtte være i vente i Europa i de kommende år, ”tusinde knald, alting forbi”, alvoren i denne vise frem.

Michael Sunding indledte næste vise i en lettere tone med ordekvilibristen PH’s ”Vort livs sejlads mellem bord og seng”. De forskellige udsagn fra de to kunstnere skulle besvares i kor af salen med et ”Nåh!” i et dertil passende tonefald.

I 1943 måtte PH flygte til Sverige i en robåd, berettede Michael Sunding. Denne flugt havde inspireret Michael til et musikstykke over tonerne B og H, da der jo ikke findes en tone P. Der var kommet et smukt,

lyrisk klaverstykke, ”Blå havgus” ud af de to toner eller harmonier, der ligger med en halvtones interval.

Margrete Grarup introducerede næste vise som en sang med mange ord, sunget første gang i 1932 af Liva Weel i revyen ”På Halen”. Det var en af de mest kendte og elskede af PH’s viser, ”Tag og kys det hele fra mig”. Sangen er simpelthen PH’s kærlighedserklæring til København med mundrette rim i dagligdags sprog: Morgenstemning, folk til og fra arbejde, frokostpressens snagen i de kendtes liv, og kulturradikalt frisind: ”…mon en fraskilt frue kan/omgås sin forrige mand?/ja, for fa’n/ta’ og kys det hele fra mig”.

Margrete fik alle nuancer med i foredraget af denne vise, og Michaels pianoledsagelse var af samme højeste klasse.

Derefter fulgte en vise i en mørkere tone, ”Sig de ord du ved” om et dysfunktionelt parhold: ”Ja, jeg er gal, men du er mandfolk og brutal.” Visen er fra 1932.

Aftenens sidste vise var fra Helsingørrevyen 1953, det var såmænd den gamle folkevise ”Det var en lørdag aften”, men med ny tekst af PH. Disse aftenens sidste to viser afspejlede PH’s holdning, nemlig at kvinderne ikke skulle finde sig i mere. I visen er det igen kvinden, der taler til manden: ”Det var en lørdag aften/du sad og vented’ mig”. Manden konfronteres med sine svigt og så følger slutlinjen ”og derfor er jeg gået”.

Da der jo skulle sluttes på en mere opløftende måde, slog Margrete og Michael umærkeligt over i en gyngende gospel med call and response, men med udgangspunkt i ”Det var en lørdag aften”-harmonikken. Sådan endte den musikalske afdeling med stort og hjertelig bifald fra publikum.

Som en nyskabelse bød Margrete og Michael på boblevand og samtale efter koncerten, hvor publikum kunne få sig en snak med kunstnerne. Der blev talt PH, Liva Weel, de gæve komponister Bernhard Christensen, der havde leveret de fleste af melodierne til PH og Kai Normann Andersen og man mindedes tv-udsendelsen (sort-hvid) fra 1964 med Leif Panduro som ”Visevært for en aften” med besøg af Klaus Rifbjerg (uden sang), jazzsangerinden mm. Birgit Brüel (mor og mormor til sangerinder med samme efternavn) og PH, der sang ”Skamlingsbanken” til egen harmonikaledsagelse og derefter drak en bajer af flasken til anmeldernes forargelse. For de fremmødte var det en mindeværdig aften i pavillonen med besøg af to dygtige og sympatiske kunstnere.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...