Børn på børnehjem får julegaver for markant mindre beløb

BRØNDERSLEV: Julen er børnenes fest, og det kan ses i danskernes julegavebudget. Ifølge en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Operation Julegaveregn, kan det gennemsnitlige danske barn se frem til gaver for ca. 1.100 kroner fra far og mor. Det er mere end 5 gange så meget som børn på danske børnehjem, som kan se frem til gaver for omkring 200 kroner.

Og så viser undersøgelsen endda kun, hvad danske børn kan forvente sig fra mor og far. Gaver fra bedsteforældre, familie og venner kommer oveni. Da anbragte børn for manges vedkommende slet ikke har samme familiære eller sociale netværk, er den reelle forskel typisk endnu større.

Vil udligne forskel

Tallene bekræfter en lignende undersøgelse, som det private initiativ, Operation Julegaveregn, foretog i 2014. Beløbet til gaver på institutionerne er cirkulærefastsat og har siden 2007 ligget i samme leje, altså ca. 200 kroner for børn i den skolesøgende alder.

Danskernes julegavebudget står altså i skærende kontrast til det budget, børnehjemsbørnene får julegave for.

Initiativet Operation Julegaveregn står derfor for 13. år i træk bag en indsamling, der forsøger at udligne den store forskel i julegavebudgettet. Initiativet samler penge ind, som bliver fordelt til julegaveindkøb af FADD - Foreningen af dag- og døgntilbud for udsatte børn og unge. Gaverne købes af børnenes venner, pædagoger eller af forstanderen på de pågældende børnehjem, og på den måde sikrer Operation Julegaveregn sig, at gaverne vælges med tanke på det enkelte barn.

Kompasset håber at få igen

På Kompasset i Brønderslev, der er døgninstitution for børn og unge, modtog børnene sidste år en donation fra Operation Julegaveregn. Leder Tina Maria Larsen er ikke i tvivl om, at både gaver og ikke mindst det, at helt fremmede mennesker har tænkt på dem i form af en julegave, har gjort et rigtig stort indtryk.

- De unge hos os har ofte en oplevelse af at være valgt fra og stå udenfor samfundet omkring dem – så oplevelsen af at blive ”valgt til” gennem en ekstra julegave, indsamlet af frivillige og fra privatpersoner er i den grad betydningsfuldt. fortæller Tina Maria Larsen, og fortsætter:

- Den ekstra julegave gør derfor altid stort og glædeligt indtryk og skaber spire til en erfaring for, at det er muligt at være en del af de fællesskaber, der er omkring dem – at de har værdi. Og dét er noget, der understøtter en positiv udvikling.

Tina Maria Larsen håber selvfølgelig på, at succesen kan gentage sig i år.

En del af fællesskabet

For folkene bag Operation Julegaveregn er det vigtigt at kunne udjævne den forskel, der er mellem det gennemsnitlige danske barn og børnene, som Operation Julegaveregn giver gaver til. Ikke mindst fordi julen er så integreret en del af dansk kultur.

- Det handler ganske enkelt om normalitet. Om at være en del af gruppen. Anbragte børn bliver konstant mindet om, at de er anderledes i deres forudsætninger. Det er ekstra slemt i december, og det er medvirkende til andre sociale problemer, siger Rasmus G. Kristensen fra Operation Julegaveregn.

For Operation Julegaveregn handler det ikke om, at staten skal prioritere pengene anderledes. Pædagoger og omsorg er vigtigere end større julegaver, alligevel vil initiativtagerne gøre, hvad de kan for at børnene på børnehjemmene kan få nogle lidt større julegaver. Initiativets ambassadør, TV-værten Hr. Skæg, der selv har arbejdet med anbragte børn, inden han blev et kendt ansigt, mener, det handler om fællesskab.

- Det handler ikke om at bidrage til et forbrugerræs, som anbragte børn i forvejen, er tabere i. Det handler om at vise ungerne, at de betyder noget. At danskerne har omsorg for dem. Julegaven er et enormt stærkt symbol på den omsorg, og tilbagemeldingerne fra børnene taler deres eget tydelige sprog, siger Hr. Skæg.

Operation Julegaveregn er godkendt af indsamlingsnævnet. Alle arbejder frivilligt og hovedsponsoren, GaveFabrikken, afholder samtlige administrative udgifter således, at alle indsamlede midler går ubeskåret til de anbragte børn. Indsamlingen løber frem til 22. december. Se mere på: www.julegaveregn.dk eller www.facebook.com/julegaveregn

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...