Børn og voksne nyder at være sammen om folkedans i Ø. Hjermitslev, og dansen giver oplevelser på tværs både af alder og geografi

Ø. HJERMITSLEV: Der trampes, smiles og grines, og selvfølgelig danses, når en gruppe folkedansere mødes hver mandag aften i Ungdomshuset i Ø. Hjermitslev.

Den levende musik leveres på harmonika af Martin Sand Christensen, mens instruktør Kirsten Bjerre guider danserne:

- Inderste herre!

- Kæde!

- Yderste herre!

Lyder det for eksempel, og danserne ved tilsyneladende udmærket godt, hvad det betyder. De svinger rundt i formationer, og nogle gange klappes der taktfast imens, fx i sangen ”Tosse-Maren”, som danses i en slags kvadrille med chassétrin og det hele.

Drengene er i skinnende blanke sko, og der er både børn og voksne med. Netop dét er noget af et kendetegn for danserne fra Ø. Hjermitslev.

- De får det hurtigere lært ved, at de starter op med at danse med en voksen. Det gør, at de får lært grundtrinnene meget hurtigere og at de tør at gå med, når vi er ude og er mange sammen, fortæller Kirsten Bjerre, der oplever, at både børn og voksne er rigtig glade for at være på hold sammen.

Danse med gang i

Jacob Kamstrup Christensen, 10 år, og Nicklas Bjerre Højen, 13, er glade for at gå til folkedans.

- Jeg kan godt lide nogle af dem, der er meget gang i. Der er hyggedanse og aktive danse, forklarer Jacob Kamstrup Christensen.

Nicklas Bjerre Højen er helt enig.

- Jeg kan især godt lide dem, der er gang i, så får man også forbrændt noget energi, siger han.

De er enige om, at ”Salty Dog” er blandt favoritterne - den er ret livlig.

Begge kan også godt lide at komme ud til stævner hvor de danser med andre foreninger.

- Jeg kan godt lide, at man møder nogle nye mennesker, siger Jacob Kamstrup Christensen.

Voksne springer til

På sidelinjen sidder nogle voksne klar til at hjælpe eller fylde op, så der er dansere nok. Berit Jensen og Kirsten Jensen får både danset og set på denne aften, og de nyder det.

- Når der mangler et par, så hopper vi ind, forklarer Berit Jensen.

De er også klar til at agere rutineret dansepartner for børn, indtil de er klar til at få en partner på deres egen alder.

Berit Jensen begyndte selv til folkedans, da hun var barn.

- Og jeg er stadig på børneholdet, smiler hun.

Der er masser af gode ting ved folkedans, fortæller hun.

- De lærer at samarbejde, de får motion og de morer sig. De får et fantastisk sammenhold, fremhæver Berit Jensen, der også fortæller, at de tager til børne- og ungdomsarrangementer, hvor de sammen med andre unge danser danse, som de har lært hjemmefra. Det er en god måde at møde andre unge på, at man skal lave noget fælles.

- Så er isen brudt, fortæller Berit Jensen.

Giver gode venskaber

16-årige Lærke Vittrup Jensen og Julie Nedergaard Nielsen på 14 danner par på dansegulvet, og de har mødt hinanden gennem folkedans.

- Man får en masse gode venskaber, siger Lærke Vittrup Jensen.

- Det er en sjov måde at få motion på, siger Julie Nedergaard Nielsen.

For Kirsten Bjerre er folkedans spækket med gode ting, og hun er selv opflasket med det.

- Noget af dét, jeg synes er lækkert ved folkedans, er at mange generationer er fælles om noget og kan deltage i fester. Der er en meget stor aldersspredning på mit hold. I andre sportsgrene bliver du inddelt efter alder, det gør man ikke i folkedans. Når vi er til folkedansebal, så danser alle med alle, børn danser med voksne, og det er fedt, at en familie virkelig kan være fælles om det, fortæller Kirsten Bjerre, der nyder at opleve tre generationer danse sammen.

Og så er det godt for humøret:

- Man kan jo ikke være sur, når man danser.

Ingen nisseluer og træsko

Kirsten Bjerre peger også på, at det er en sport, som sagtens kan rumme børn med forskellige udfordringer.

- Det er ikke nogen hindring, for det har vi erfaring med. Børn med ADHD og nogle former autisme fungerer fint på et folkedanserhold.

Kirsten Bjerre oplever nogle gange, at folkedans nogle gange ikke lige er dét, der falder folk ind, når der skal vælges fritidsinteresse.

- Mange forældre til børn har den opfattelse, at det kun er for gamle mennesker med halm i træskoene og nisseluer. Det er det i særdeleshed ikke. Så skulle de prøve at være med til stævne i Viborg, hvor vi mødes i alderen fra tre år.

De unge dansere er også til konkurrencer og stævner flere gange om året. De har for nylig været til konkurrence i Sæby, hvor et par vandt guld mens et andet vandt sølv.

Foråret har budt på flere fælles begivenheder og oplevelser, og der er også et sommertræf i Nibe i sigte, hvor de mødes med andre folkedanserforeninger. Der skal de også give en stor opvisning i byen, og det hele afsluttes med spisning i legestue i en hal.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...