En meget stor del af børnene i Galaksen har ferie - det giver ekstra muligheder for leg og hygge for de børn, der er i børnehave og vuggestue

BRØNDERSLEV: Det er sommerferietid, og det gælder ikke kun for skolebørn. Også i børnehaverne kan man mærke, at mange børn holder ferie - i Galaksen i Brønderslev var der i sidste uge ganske få børn i børnehave og vuggestue sammenlignet med hverdagen.

- Vi har 18 børn i børnehaven, fortalte pædagog Douglas Mikkelsen.

Når der er fuldt hus, er der 98 børn i børnehaven, så det er noget af en forskel.

Det giver mulighed for at lave nogle lidt andre ting med de børn, der så er der. I Galaksen har de lavet mange forskellige ting.

- I sidste uge havde vi bål hver dag, og i den her uge har vi haft vandkamp og været ude at cykle, og vi har haft besøg af Børnehaven Brundur, fortæller Douglas Mikkelsen.

Da der forleden var en dag med massiv regnvejr, hyggede de sig inden døre om formiddagen.

I børnehavens store fællesrum, Kompasset, var der gang i mange gode lege. En gruppe børn havde indtaget legekøkkenet - her blev der blandt andet serveret is og kager og æg.

En anden lille børnegruppe havde sammen med pædagogmedhjælper Mia Stenkær fundet et helt bordfuld legoklodser frem og var gået i gang med at bygge.

- Vi har taget det ned for at se, om vi kan samle det igen, fortalte Mia Stenkær.

De havde fundet vejledninger frem og koncentrerede sig om at få byggeriet til at lykkes - det gik blandt andet efter at få samlet en bil med en sofa bagefter.

- Når der ikke er så mange, er det nemmere at sidde og hygge med børnene, fortalte Mia Stenkær.

Et tredje sted blev der leget med perler.

- Jeg er ved at lave en frø, fortalte Vicki, der sammen med to drenge havde givet sig i kast med perlerne.

Et tumlehjørne var det også gang i - her havde Ella og Vincent fundet sig et rigtigt godt gemmested i hjørnet mellem tumlepladsens kant og væggen, som de kunne titte op fra.

Nede i Galaksens vuggestue var der meget roligt. Her sad institutionsleder Mette Trolle på gulvet, mens nogle af de få fremmødte børn kravlede ind til hende - andre gav sig i kast med små lege i tæt afstand. Også her har man nydt at være få. Til daglig er man op til 18 børn, i sidste uge lå man på fire-fem børn.

- Vi har nydt det gode vejr. Vi har været ude at cykle, vi har været ude i rideklubben og snakke med hestene, og vi i har også været nede på legepladsen og har leget med sæbebobler og haft vandkamp. I dag er det typisk indehygge, fortæller hun.

Dagens indehygge indebar også, at en af pædagogerne havde bagt boller til dem, der var i børnehave og vuggestue.

En dreng i vuggestuen havde første dag tilbage fra ferien og lå og puttede sig ind til Mette Trolle. En anden var klar til at være mere udfarende - han testede, om han kunne kravle op og ned af nogle store kasser med legetøj. Det kunne han sagtens. Og en pige med sut øvede sig i at gå, det var lidt med bred benstilling, men det gik fint.

Også vuggestuens børn var med, da Brundur var på besøg.

- Det er lettere at at gøre nogle ting, når vi ikke er så mange. Den her uge er vi privilegeret i forhold til personale, så bliver det lidt hyggetid og mulighed for at gøre noget andet, forklarer Mette Trolle.

Hendes erfaring er, at det også kan give børnene nogle nye muligheder, når deres mest velkendte kammerater holder ferie.

- Nogle børn finder hinanden og får øje for en ny kontekst. Med de store børn kan der især godt ske et eller andet, hvis kammeraten ikke er der, fortæller Mette Trolle.

Hun oplever også, at børnene nogle gange kommer tilbage fra fire ugers sommerferie og så har rykket sig rigtigt meget med sproget.

I denne uge, som er skolernes sidste sommerferieuge, er det fortsat mange børn i Galaksen, der holder ferie. I uge 33 begynder det at komme flere.

- Så er der stadig flere, der har ferie, men det begynder at være hverdag igen, fortæller Mette Trolle.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...