Ny uddannelse skal gøre folk klar til at gå forrest på deres arbejdsplads og sætte gang i fælles bevægelse til gavn for trivsel og sundhed

BRØNDERSLEV: Hvis det står til Morten Andersen fra Dansk Firma Idræt og Jeppe Østergaard fra Brønderslev Kommune, så skal der gang i mere bevægelse på arbejdspladserne i Brønderslev Kommune.

De arbejder begge med at skabe mere bevægelse, og nu gør de det også sammen ved at skabe en sundhedsambassadøruddannelse, hvor man lærer om sundhed og sammenhold på arbejdspladsen.

- Det er en indsats rettet mod at få mere bevægelse på arbejdspladsen på en måde, hvor det er sjovt, fortæller Morten Andersen, der er udviklingskonsulent i Dansk Firma Idræt.

Sundhedsambassadøruddannelsen løber over to dage, og Morten Andersen fortæller, at det handler meget om at tilpasse den bevægelse, man vil have ind i arbejdsdagen, til hver enkel arbejdsplads.

- Målet er at få mere bevægelse på til gavn for sygefravær, koncentration, for fællesskabet og så videre, fortæller han.

Undervisningen på kurset kommer til at bestå af oplæg og øvelser, og der bliver mulighed for selv at få bevæget sig og få reflekteret over, hvordan man kan gribe det an, når man kommer tilbage. For de nye sundhedsambassadører skal gerne blive nogen, der går forrest på deres arbejdsplads for at få noget mere bevægelse i gang som en del af hverdagen.

- En skal gå forrest, så vil flere gå med, fortæller Jeppe Østergaard, der er koordinator for Brønderslev Kommunes ”Bevæg dig for livet”-projekt.

Et eksempel på bevægelse i arbejdstiden kunne være, at man i et supermarked bruger et kvarter på at gå en lille tur. Det kunne også være folk på rådhuset.

- En tur rundt om rådhuset kan være med til, at man får ny energi op til hjernen og kommer væk fra det trummerum, man sidder i, fortæller Jeppe Østergaard.

Et tredje sted har Morten Andersen oplevet en arbejdsplads, hvor der blev trænet en time hver mandag som en del af arbejdstiden i fx hockey eller styrketræning.

Men det skal passe til hvert sted.

- Tanken er, at vi skal få det til at passe ind - det skal ikke være en kæmpe belastning. Så det bliver holdbart og man bliver ved med at gøre det, siger Jeppe Østergaard, der også peger på, at det altid er godt at være flere, der gør det sammen - og at det også handler om at skabe glæde ved bevægelse.

Byggefirma er med

En af dem, der har meldt sig til uddannelsen, er Morten Givskov, der er kvalitetsansvarlig hos byggefirmaet Richardt Thomsen i Brønderslev. Firmaet har mange tømrere, murere og andre folk, der bevæger sig en del i forvejen som en del af deres arbejde, men det giver alligevel mening for dem at uddanne en sundhedsambassadør, der kan skabe mere bevægelse på arbejdspladsen.

Morten Givskov vil arbejde på at få grundlagt nogle fælles aktiviteter. Han fortæller også, at man indenfor byggeriet er blevet meget opmærksom på nedslidsfaktorer i arbejdet, og her passer det godt ind med fokus på sundhed.

- Det er sundhed på et lidt bredere plan som virksomhed, sundhed overfor vores medarbejdere, hvor vi vil sørge for at motivere dem i den rigtige retning og give gode vaner. Og så er der det sociale, som kan være alt muligt, fx at se hvem der tager trappen flest gange i løbet af en dag, siger Morten Givskov, der også fortæller, at firmaet har fælles aktiviteter efter arbejde som fx gokart.

- Men det kunne være hvad som helst. Jeg tror, at alle sportsgrene appellerer til vores konkurrencegen, siger han.

Den slags aktiviteter smitter også af, når man senere skal arbejde sammen.

- Når man har stået overfor hinanden i en fodboldkamp og har været tacklet af sin kollega, så ved man også, hvad han er for en fyr. Det højner glæden på arbejdspladsen, mener Morten Givskov.

Han peger også på, at de fælles aktiviteter med bevægelser styrker fællesskabet, og at en investering i sundhed og trivsel på arbejdspladsen kan måles på effektiviteten.

Han har allerede flere idéer til, hvad han kan sætte i gang, når han kommer hjem fra kurset - det kunne være gåture i det grønne område, hvor firmaet ligger, eller at man bliver bedre til at cykle ud på byggepladserne.

Samarbejde og events

Sundhedsambassadørerne kan også arrangere fælles ting efter arbejdstiden - her kunne firmaidræt komme på banen.

- Vi vil gerne have events i gang og lave noget efter arbejdstid, siger Morten Andersen.

De håber også at få samarbejder op at stå med foreningslivet - det kunne være i forbindelse med en floorballturnering eller alle mulige andre events.

Og så er tanken også, at sundhedsambassadørerne fra de forskellige arbejdspladser kan få et netværk og måske kan inspirere hinanden og lave noget sammen.

Sundhedsambassadøruddannelsen løber over to dage, som kommer til at finde sted 8. maj og 19. juni. Håbet er, at mange vil melde sig.

- Det bliver afholdt, hvis der er otte. Jeg satser på, at der kommer mere end 20, og jeg håber på, at der kommer 50, lyder vurderingen fra Morten Andersen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...