ERHVERV: Serman & Tipsmark i Brønderslev leverer de maskiner, der fylder 95 pct. af de danske leverpostejer i bakker - nu vil de gerne brede sig både til udlandet og til andre slags fødevarer

AluBakker med leverpostej i mange forskellige størrelser og varianter er et af de mest velkendte produkter i køledisken, når man står og skal finde noget til frokosten eller madpakken. Men hvordan er leverpostejen kommet ned i bakken, afmålt og pænt, klar til at blive smurt ud på rugbrød i mange tusind danske hjem? I 95 pct. af tilfældene i Danmark bliver det gjort med maskineri, som kommer fra Brønderslev.

Her har Serman & Tipsmark, der arbejder med hydraulik i mange forskellige afskygninger, udviklet fyldeanlæg til fødevareindustrien, og i dag sidder Brønderslev-virksomheden på næsten hele markedet i Danmark hvad angår fyldning af leverpostej.

Men nu har firmaet planer om at tage nogle skridt videre ad den vej.

- Vi vil ud og markedsføre os noget mere på fødevareprodukterne, fortæller virksomhedens salgschef, Per Kristoffersen.

De nye planer går både på at komme mere ud i Europa, det kan være på det tyske, engelske og nordiske marked, men de vil også gerne brede sig til nogle flere slags fødevarer - det kan være alt muligt indenfor tyktflydende produkter.

- Vi vil gerne udvide feltet inden for forskellige typer af fødevarer. Det kan være ketchup, salater, puré, remoulade og lignende produkter, forklarer Per Kristoffersen.

Fyldeanlæggene fra Brønderslev kan fx også bruges til at fylde paté og sylte i bakker eller til at være med til at lave bakker med færdigretter klar - her kan Serman & Tipsmarks fyldeanlæg stå for at fylde sovsen i bakken.

- Vores styrke er, at vi har været gode til at tilpasse vores anlæg, så det passer ind i eksisterende produktionsudstyr, fortæller Per Kristoffersen, der også peger på, at deres udstyr er fleksibelt og kan klare hurtige produktskifte, så man ikke spilder tiden og varmen i ovnene, når man skal skifte fra at lave leverpostej til flødepostej for eksempel.

Nye markeder i sigte

Serman & Tipsmark har altid leveret meget til fødevarebranchen helt tilbage til dengang, Wenbo Slagteriet lå i Brønderslev, Nørresundby og Hjørring. Dem havde de et lokalt samarbejde med, og det var også i den forbindelse, at de begyndte at producere fyldeudstyr til leverpostej.

Traditionelt pumper hydrauliske systemer olie rundt. Til produktion af leverpostej er det i stedet en fødevaregodkendt pumpe, der pumper leverpostejen rundt og fylder dem i bakker, inden den bages. Nogle fødevareproducenter laver det i portioner på 1200-1300 liter af gangen.

- Det kan laves med en halv times mellemrum, så det går stærkt med at dosere det ned i bakker, fortæller Per Kristoffersen, der også oplyser, at bakkerne fyldes med en nøjagtighed på to gram.

Ønsket om at brede sig mere indenfor fødevarebranchen kommer af flere grunde.

- Det er, fordi vi tænker, at fødevarer aldrig bliver umoderne. Hvis vi kan levere til de største producenter i Danmark, hvorfor så ikke også levere til producenter i udlandet, alt andet lige?, spørger Per Kristoffersen, der venter sig en del af det nye fremstød.

- Vi forventer, at vi kan udvikle os og få nogle flere ordrer, og at vi kommer ind på nye markeder. Man kan sige, at når vi har 95 pct. af markedet herhjemme, så er det nok lidt svært at dyrke det mere i hvert fald indenfor leverpostej. Vi håber, vi kan løfte omsætningen ved at komme til udlandet, opsummerer salgschefen.

Hydraulik til mange formål

Samtidig laver virksomheden også hydrauliske systemer til mange andre formål. Hydrauliksystemerne fra Brønderslev bruges til søs, til vindmøller og til hele den danske industri.

I Brønderslev laver de fx udstyr til at håndtere opsætning af vindmøller, hvor der bruges hydraulik til at løfte vingerne på plads. Det bliver solgt til mange steder, herunder Kina.

De laver fx også testudstyr, som Danfoss Power Solutions bruger til at teste deres egne hydrauliske komponenter med - så måler udstyret fra Brønderslev, om de har de ønskede egenskaber og kvalitet.

De har også testudstyr, der fx kan måle, hvor stor en belastning en gearkasse i en vindmølle kan klare, ligesom de leverer testudstyr til brug på blandt andet boreplatforme.

Det kræver en del plads at lave alle de ting, og de store haller hos Serman & Tipsmark strækker sig over mere end 3000 kvadratmeter.

Her er der folk i arbejde overalt, og store hydraulikpumper og andre maskiner er under opbygning for at blive klar til at komme ud i verden og blive brugt til alt muligt. Fx er de i gang med en ordre på et smøre-oliesystem til skibsmotorer, som de har udviklet og lavet sammen med Man Energy Solutions.

Hallerne rummer også en smedje, et lager og en afdeling, hvor de laver service på deres produkter, som efter et år bliver godt vedligeholdt lige som en bil. Det kan foregå på værkstedet i Brønderslev eller ude hos kunden.

Der er mellem 40 og 45 ansatte hos Serman & Tipsmark i Brønderslev.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...