Butikkerne i Brønderslev gør, hvad de kan, for at holde omsætningen i gang under coronakrisen - bla. med vinsmagning over skype, udbringning, videoer og gode tilbud

BRØNDERSLEV: Butikkerne i Brønderslev er ligesom alle andre præget af coronakrisen. Men der er rundt omkring forskellige idéer og tiltag, som skal holde gang i omsætningen, mens Danmark er forandret.

Vinspecialisten er begyndt at køre ud med vin.

- Kunderne gør jo, som der bliver sagt og bliver hjemme, og så må vi flytte os og prøve at se, om vi kan fange dem på de sociale medier, hvor de formentlig har god tid til at være nogle af dem, og gøre det så let som muligt for dem, fortæller indehaver Kristian Jepsen.

Det er derfor blevet en del af hans hverdag at køre ud med leveringer - det var det ikke før.

- Vi kører ud og sætter det ved folks dør, ringer på og løber. Vi prøver i reglen lige at sige hej på en god og sikker afstand, fortæller han.

Kunderne har taget fint i mod det, og dagene har budt på lige fra en enkelt levering til tre timer med levering.

- Jeg er godt tilfreds. Det kan jo ikke redde omsætningen. Men det kan hjælpe, fortæller Kristian Jepsen, der vurderer, at omsætningen i selve butikken ligger på omkring 20 pct. af normalen.

Tirsdag aften går Vinspecialisten også i luften med et nyt tiltag, som egentlig er en gammel tradition i ny form. Butikken har normalvis vindsmagning i butikken den første tirsdag i hver måned, men det går jo ikke. I stedet bliver der denne tirsdag vinsmagning over skype.

- Jeg kommer forbi med fem forskellige halvflasker og to glas, og tirsdag aften klokken 19 mødes vi, og så holder jeg vinsmagning. Så sidder alle med deres vine. Det skal ikke stoppe, bare fordi man ikke kan komme nogle steder. Der skal vi kunne mødes over god vin og god snak. Hvis de unge kan fester over skype, så kan vi også holde vinsmagning, mener Kristian Jepsen.

Om hele situationen er hans tanker:

- Jeg tænker, vi nok skal klare os igennem, det her, hvis bare det får en ende. Vi henter aldrig det tabte, men så længe vi bare kan overleve, så kan jeg ikke forlange mere, siger Kristian Jepsen.

Ingen skal til fødselsdag

Også i tøjbutikken Støj er omsætningen i butikken dykket ned på omkring de 20 pct. Det vurderer indehaver Nikolaj Sthyr Nielsen.

Her har de lavet videoer med et godt tilbud hver dag og mulighed for at få bragt ud i afsprittede poser og med afstand.

- Vi er nødt til at gøre et eller andet, og vi bringer dagligt varer ud til kunder, fortæller han.

Folk har taget godt imod det, og der kommer også stadig nogle i butikken.

- Men det er jo hele Danmark, der er gået i stå - der er ikke nogen, der skal noget. Ingen skal bruge en skjorte eller et par bukser til en fødselsdag. Omsætningen er styrtdykket. Jeg har ikke mødt en butik i vores branche, som ikke er påvirket sindssygt hårdt, konstaterer Nikolaj Sthyr Nielsen.

I butikken hænger skilte med anvisninger fra Sundhedsstyrelsen, og der bliver flittigt sprittet af på håndtag og i prøverum.

Alle ansatte er sendt hjem, hvilket har været nødvendigt for butikkens overlevelse, og Nikolaj Sthyr Nielsen passer selv butikken.

- Det er nogle specielle og lange dage, man bliver drænet på en anden måde, når der ikke er så mange opgaver. Usikkerheden i alt det her er dræbende. Det koster på nuværende tidspunkt alle butikker, og vi ser massefyringer overalt. Det påvirker alle lag i samfundet.

Max tre i butikken

Også garnbutikken Uldtråden har lavet rabatter og leverer ud i disse dage.

- De er blevet taget rigtigt godt imod. Vi har været ude med nogle stykker, og folk er rigtigt glade for det, fortæller indehaver Signe Clausen.

Der kommer stadig folk i butikken - max tre af gangen er reglen.

- Folk er søde til at holde afstand og lige kigge ind, hvor mange der er, inden de går ind, og de spritter af, inden det går ind og når de går ud igen, fortæller hun.

Webshop med ekstra besøg

Hos Blach og Co. har de sat alting ned og bruger de sociale medier - de har også lavet video.

- Det kan godt være, vi ikke tjener nogle penge, mange tjener ingen penge, men vi har en omsætning. Der er stor forskel på overskud og omsætning, fortæller indehaver Christina Blach,

Hun synes, det er fint med hjælpepakker, men mener samtidig, at butikkernene har et samfundsansvar.

- Pengene skal komme et sted fra, og hvis alle går hjem, er der ingen moms og skat, påpeger hun.

Blach og Co. havde i forvejen en webshop, og den er ekstra besøgt lige for tiden.

- Lige nu har vi flere ordrer i webshoppen, end vi havde tidligere, fortæller Christina Blach, der har lavet rabat på 20 pct. på alt og fri fragt over 200 kroner.

Hun har også været nødt til at sende tre medarbejdere hjem. Men hun holder det kørende, og der kommer også kunder i butikken.

- Jeg synes ikke, det er sjovt. Det er der ingen tvivl om.

Graveringer på hold

Også Guldsmed Hansen mærker coronatiderne. Her har de lavet en video, hvor en kunde kommer cyklende forbi og i farten snupper sin pakke, som en medarbejder i butikken er gået ud med.

Omsætningen i butikken ligger noget lavere end den plejer, og marts er i forvejen ikke nogen stor måned i den branche.

- Jeg vil gætte på, at der kommer halvt så mange, som der plejer. Vi får nok et større problem til påske. Der plejer at være en del fester, og konfirmationstiden er udskudt. Det kan godt give os et problem, for det er spændende, om folk så holder konfirmationsfesterne senere, eller de bliver skåret ned. Det er noget, vi kan mærke, fortæller indehaver Ole Agger Hansen.

Butikken har også fået en masse konfirmationsvarer hjem til forårsbrug, som de er spændte på, om nogen vil købe på et andet tidspunkt.

Dåbsgaver sælger de heller ingen af for tiden. Her er der også et særligt problem - Guldsmed Hansen graverer ofte dåbsdatoer på dåbsgaver, men de bliver udsat for tiden.

Det kan fx være flagstænger med navn og dato, bestik eller tinrammer med fødselsdato og dåbsdato.

- En del får noget med dato på. Det skal helst være den rigtige dåbsdato. Vi har en del ting stående, hvor det er blevet udskudt, indtil folk melder en ny dato ud, og vi kan sætte den i, fortæller Ole Agger Hansen, der har haft en del opkald fra folk, der ville høre, om han nu havde graveret den aflyste dato.

Det får nu vente.

Og det er samme problem med vielsesringe med bryllupsdato i - men guldsmeden nåede at få stoppet de fleste aflyste datoer inden deres gravering.

I butikken kommer de ikke på kant med reglen om, at man højst må være ti personer samlet, da der ikke har været over to-tre kunder af gangen.

- Risikoen for at gå i butikker her i byen må være minimal. Vi holder åbent, så længe vi må, fortæller Ole Agger Hansen.

Ole Agger Hansen mener nok, at de kan holde skruen i vandet - og strategien er at tage det et par dage af gangen.

- Men vi har god tid til at drikke eftermiddagskaffe, bemærker han.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...