sum: Vester Hassing kirkegård har oprettet arealer med særligt udvalgte blomster og derved fået mærkningen ”bivenlig” af Danmarks Biavlerforening

Haveglade danskere flokkes til havecentre og planteskoler efter nyt til bede og potter, da der i år er et stort fokus på insektlivet. Også mange kirkegårde, heriblandt Vester Hassing kirkegård, har oprettet arealer med særligt udvalgte blomster og derved fået mærkningen ”bivenlig” af Danmarks Biavlerforening. Hos havecentret Plantorama i Aalborg mærker de også et væld af forespørgsler på blomster og buske, der appellerer til især de flyvende insekter.

– Vi har den seneste tid oplevet, at nordjyderne har fået øjnene op for det udbytte og de klimavenlige fordele, der er ved en bivenlig have, da mange efterspørger frøblandinger til vilde blomster samt sommerfuglebuske og frugttræer.

Det kunne godt gå hen at blive årets havetrend. Et mangfoldigt insektliv giver frodige haver på grund af biernes bestøvning af havens planter, udtaler Henrik Christiansen, der er planteekspert hos Plantorama, Aalborg.

Danske bier har det ad Pommern til

Det store fokus på vilde bier i de danske haver er godt nyt for naturorganisationen Plan Bi, som arbejder med vilde biers ve og vel. Nina Launbøl Hansen er journalist og stifter af Plan Bi, og hun ser et tydeligt behov for at forbedre levevilkårene for vilde bier i Danmark.

– Vilde bier har det ad Pommern til her til lands. De har brug for mere mad, mindre konkurrence og flere steder at bo. Vi har i Danmark 291 registrerede arter, og cirka halvdelen af dem er på den såkaldte rødliste, som er truet i en vis grad. I takt med at bistader skyder op landet over, og vilde blomster samtidig fjernes fra landskabet for at gøre plads til veje og bygninger, trues de vilde bier på deres levebrød, forklarer Nina Launbøl Hansen.

Nøglerne til en insektvenlig have

Vil man som haveejer gøre sin have mere insektvenlig, kommer Henrik Christiansen med et par generelle anbefalinger, som ikke blot bidrager til en forbedring af biernes levevilkår, men samtidig giver planter, træer og buske optimale betingelser for at blomstre og gro.

Hold haven aktiv hele året: Det bedste, man kan gøre, er at have en masse forskellige planter i haven. De forskellige biarter er ikke alle aktive samtidig, så det er vigtigt at forsøge at holde haven aktiv så længe som muligt, så der både er noget at komme efter for bierne i foråret og efteråret.

Indret bihoteller: Udover mad er noget af det vigtigste for en bi et sted at bo. Udhulede træstammer eller mursten med små huller i kan nemt fungere som såkaldte bihoteller og tiltrække flere bier til haven.

Servér biernes livretter: Vil man rigtig forkæle bierne, kan man plante frugttræer og bærbuske og pil. Desuden er forårsløg og stauder af forskellige slags guf for dem: klokkeblomster, kurveblomster, maskeblomster, ærteblomster og skærmplanter. Er man i tvivl, kan man altid spørge på en planteskole eller i et havecenter.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...