13-årig fik skriveinteresse ved at læse og skrive nye slutninger, når hun var uenig med forfatteren

BRØNDERSLEV: I denne uge er Nordjyllands Idrætshøjskole beboet af 70 unge mennesker fra hele landet, som har en stor interesse til fælles: skrivning.

Brønderslev Forfatterskole er i gang og byder på en uge med undervisning på forskellige hold, masser af øvelser, samvær og fællesskab.

Skolens yngste elev er 13-årige Johanne Leonora Machon Wandall, der har taget turen fra København, efter at hendes mor spottede, at der var en forfatterskole i Brønderslev.

- Jeg har altid elsket sommercamps og har brugt forskellige fritidsinteresser der, fortæller Johanne Leonora Machon Wandall, der har en stor interesse for at skrive og er med på fantasyholdet.

- Jeg startede med at læse rigtigt meget, da jeg var lille. Jeg læste nogle bøger, hvor jeg var ret uenig med slutningen og ville skrive min egen slutning, husker hun.

Det gjorde hun så - hun har også engang gået i gang med at skrive bog seks til en serie på fem bøger, som hun var utilfreds med sluttede.

Hun kan rigtigt godt lide selve processen omkring det at skrive.

- Det er ens eget univers, og man bestemmer selv, hvad der sker hele tiden. Det er noget, man kan leve sig ind i, og bare være i det at skrive, beskriver Johanne Leonora Machon Wandall.

Hun kan godt lide at skrive fantasy, men hun skriver også korte noveller, som hun finder udfordrende.

Det er første gang, at hun er i Brønderslev, og indtil videre nyder hun livet på Forfatterskolen.

- Det er super hyggeligt, og det er godt, at der er en struktur i det. Det føles som et skolemiljø, bortset fra at man ikke har de fag, man ikke kan holde ud men kun skrivning, det er ret godt, forklarer hun.

Noget til fælles

16-årige Eva Wille Bach fra Børglum er en af de mere erfarne elever. Hun var også med på Forfatterskolen første gang som 13-årig og er der nu for fjerde år i træk.

- Jeg har altid elsket at skrive vildt meget, i skolen med stile og derhjemme. Jeg har altid fundet på historier, fortæller Eva Wille Bach, der hørte om skolen via sin dansklærer allerede, da hun var ti år - og siden drømte om at komme med, når hun blev gammel nok.

Nu er det altså blevet en fast sommerbegivenhed for hende - ansøgningen er ikke noget, der skal overvejes to gange.

- Det er jo lidt en speciel interesse og ikke noget alle gør. Jeg føler, at man har noget til fælles, fortæller Eva Wille Bach.

Hun fortæller også, at hun har fået fantastiske venner, som hun også er i kontakt med de andre 51 uger af året.

- Man er så connected igennem den her interesse. Vi snakker godt sammen og har det godt sammen.

Faglig får hun også lært en masse og er glad for, at det er rigtige forfattere, der underviser på skolen.

- Hvert år lærer man noget. De kan give en ordentlig feedback. De har tillid til os og prøver bare at gøre os til det bedste, vi kan, oplever Eva Wille Bach.

Eva Wille Bach er i gang med at skrive et essay, som handler om hendes ekskæreste og alle de ting, hun ikke fik sagt. Her kommer skriveinteressen ind på sin egen måde.

- Jeg tror ikke, det er noget jeg gør, fordi jeg har lyst. Men jeg skriver, fordi jeg har brug for det. Det falder naturligt. Hvis ikke jeg gør det, får jeg det dårligt. Det er bare en del af mig, forklarer hun.

Forfatterskolen har også givet hende afledte oplevelser med at være med på Folkemødet og Kulturmødet og til skriveweekender.

Anderledes i år

I år foregår Forfatterskolen lidt anderledes på grund af coronaen, men det går alligevel godt, melder Louise Krogsgaard, der er leder af Brønderslev Forfatterskole.

Hun peger på, at det er god plads på skolen, og man fordeler eleverne mere end vanligt - blandt andet er de delt ind i familiegrupper på otte, som må være tættere sammen, mens der i år ikke bliver noget af større forsamlinger.

- Det er endnu en fortaler for, at det er godt at være på landet, smiler hun.

Hun oplever, at de unge er rigtig gode til at indrette sig efter coronareglerne, som også medfører, at de unge ikke kan komme af sted på ture og opleve dele af Vendsyssel, som er ellers er tradition for.

Det er i år 17. gang, at forfatterskolen holdes. Den varer frem til på lørdag.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...