Musiker Thorkild Yde Nielsen har været aktiv indenfor musik i 50 år

Ø. BRØNDERSLEV: Thorkild Yde Nielsen Engvej 12 Ø. Brønderslev, der fylder 68 torsdag 20. december, kan i denne tid se tilbage på en musikerkarriere der løber tilbage til 1968 hvor det hele startede for alvor.

Thorkild var elev på den daværende Øster Sundby skole, som i dag hedder Mellervangskolen. Her blev han optaget i skolens kor og fik smag for musikken.

Musik var fra barns ben en del af dagligdagen, hvor han fik inspireret fra sin morfar som forstod musikkens værdier og kunne udtrykke disse gennem talentfyldt mundharmonikaspil.

I en alder på atten i 1964 købte Thorkild sin første guitar, lærte at spille på den, og kom med i en trio som med tiden blev udvidet med yderligere to medlemmer.

Et af gruppens medlemmer var sangerinden Ingrid. Denne skønne ”sangfugl” kunne Thorkild slet ikke stå for. Han var heldig at få et ja, da han friede hvilket betød bryllup i 1971, og de kan nu begynde at skimte året hvor de skal holde guldbryllup.

I 1968 startede Dansktoppen op og det blev så acceptabelt at spille og synge på dansk. Det var en god tid, men med årerne er det engelske sneget sig ind igen. Således er det stadigvæk i dag, hvor Thorkild spiller sammen med makkeren Flemming i duoen Velani.

Repertoiret er populære melodier på de to sprog, for det er vigtigt for duoen, at følge med tid og udviklingen, så publikum altid kan få de bedste og mest moderne oplevelser.

Musikerkarrieren startede i den sydlige del af Nordjylland, men i forbindelse med en uddannelse som tømrer og en jobmulighed gik turen til Øster Brønderslev, hvor familien har boet lige siden.

Det gav så mulighed for arrangementer i den nordlige del af regionen, men de søndenfjords vil ikke give slip på deres gode musikleverandør, så nu er der arrangementer over hele regionen.

Med så lang musikerkarriere kan man ikke lade være med lidt drilsk at spørge om, hvor tit der kommer opfordring til at spille en, for duoen, ukendt melodi, men her svares hurtigt og uden tøven, at det så godt som aldrig sker, da duoen har nodekendskab og således kan finde ud af næsten alt.

For at kunne yde bredt og have flere vellyde at fornøje publikum med har Thorkild lært at spille saxofon, og han er ikke bleg for også at give nummer på et blæseinstrument.

De begrænsninger duoen sætter for deres virke går ved det elektroniske. Duoen forsøger sig heller ikke med musik der i virkeligheden bør spilles af en større gruppe, duoen ved, hvad de står for.

Der er noget, der hedder faglig stolthed og man går ikke på kompromis med det gode gamle musikerhåndværk på nogen måde, man leverer kun den rene og ægte varer.

Thorkild har de sidste 50 år levet et travlt liv med familie tømrerarbejde og musik, men det er lykkedes at få det hele til at fungerer, nok ikke mindst ved fru Ingrids hjælp og forståelse, i og med at hun selv var aktiv medlem af femmandsgruppen gennem fem år. Ingrid ved, hvad der forlanges, og hvorledes kravene bedst kan honoreres.

Der er to voksne børn i ægteskabet, og deres familier har også taget musikken til sig, men optræder ikke offentlig med talenterne.

Når man ser på visitkortet står der Velani.dk og hvor kommer det musiske klingende navn så fra?

Navnet er sandsynligvis lidt mere end halvtreds år gammen og tilhørte den oprindelige gruppe, som Thorkild blev medlem af. Det skal være en sammensætning af de første medlemmers navne, og det er så fulgt med Thorkild siden.

Thorkild må betegnes som en aktiv, positiv og inspirerende person, som brænder for sin musik og sit publikum.

Så lang tid der er et objektivt og udviklende publikum som inspirationskilde er der ingen planer om at lægge musikken på hylden, man kan så kun ønske hjertelig tillykke med den milepæl som nu er nået, og glæde os til at høre flere liflige toner fra Øster Brønderslev.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...