Jens Andersen har i Serritslev Maskinværksted lavet maskiner i 40 år - og har uddannet mange unge mennesker

SERRITSLEV: Fredag 1. november kan Jens Andersen holde 40 års jubilæum med sin virksomhed, Serritslev Maskinværksted. Det er en smedevirksomhed, som især gør i lidt mindre maskiner som minilæssere, minigravere og minitraktorer.

Og der er sket meget hen over de 40 år.

- Dengang for mange år siden handlede vi meget med traktorer, men for ti år siden oplevede vi, at vi var blevet for små til det, eller traktorerne var blevet for store, eller også var vi for pylrede. Vi fik sadlet om i tide og fandt en bette niche, som de andre ikke bruger så mange kræfter på. Det har vi taget til os, fortæller Jens Andersen.

Deres største kunde i dag er landbruget, så kommer byggebranchen og de private folk, der måske skal have noget til deres heste og fritidsejendom.

Landbruget skal fx bruge minilæssere i staldene til deres køer.

- Vi er også indenfor have og park. Det er blevet sådan, at også private folk skal sidde på deres rumpe og slå græs. Dem servicerer vi, fortæller Jens Andersen, der nu har fået konkurrence fra robotplæneklippere på det felt.

De både sælger og reparerer maskinerne, det foregår på deres værksted, hvor der nu som gennem alle årene har været fem-syv mand.

- Vi kan reparere alt det, vi sælger. Vi servicerer og reparerer alt det, kunderne gerne vil have os til.

Jens Andersen er selv uddannet traktormekaniker, og han kan rigtig godt lide det felt, han arbejder i.

- Der er ikke to dage, der er ens. Når der er tre dage med medvind, så kommer to dage med modvind. Man følger jo konjunkturerne i samfundet, for vi er afhængige af, hvad der sker i landbruget og i byggebranchen. Og vi følger årstiderne, fortæller han.

Om vinteren har de meget at gøre med maskiner til snerydning og saltspredere, når foråret kommer laver de gylleredskaber og markredskaber.

- Når man bliver træt af det hele, kommer der en ny årstid, som kommer med nyt grej, der skal bruges, forklarer Jens Andersen.

Gennem de 40 år har opgaverne i virksomheden også ændret sig en hel del.

- Før skiftede vi skafter på skovle og hjul på trillebører, men i dag er der minilæssere og en trillebør er der motor på. Murerarbejdsmanden er ikke en der kommer krybende hen ad gulvet, fordi han er totalt slidt op. Det er en ung, frisk mand, der virkelig kan bruge det grej, der er på byggepladser, fortæller Jens Andersen.

Indenfor landbruget ser han, at enhederne og maskinerne er blevet meget større.

- Vi besøger færre køer i forhold til før, men det er stadig os, der holder gang i hjulene, så mælken kan komme på mejeriet med alt det mekanik, der hører til, fortæller Jens Andersen.

Serritslev Maskinværksted har gennem de 40 år været uddannelsessted for mange, og det er noget, Jens Andersen glæder sig over.

- Vi har altid haft mange unge mennesker her. Vi har gang i lærling nummer 22 og har uddannet 20 unge mennesker. Der er komet 20 knejter her på deres knallert, og de har nok også været ulovlige, og de er blevet til unge mænd de fire år, de har været her og har fået deres uddannelsesbevis. En håndværkeruddannelse i dag er nøglen til et godt liv, mener Jens Andersen.

- Jeg er stolt, når jeg hører om mine knejter, der klarer sig godt. Jeg følger lidt med.

Nogle af de knejter er i dag over både 40 og 50 år gamle.

Serritslev Maskinværksted har kunder fra hele landsdelen og har tre servicebiler, der kører rundt i hele Nordjylland.

Jens Andersens kone Susanne Andersen har de seneste 30 år også været med til at drive forretningen, ligesom sønnen Jeppe Andersen er kommet med og er begyndt at komme ind i driften.

- Hun har sat og styret kassen i 30 år. Det er da sådan en familievirksomhed, konstaterer Jens Andersen.

De 40 år fejres fredag 1. november fra klokken 13 med åbent hus i maskinværksted.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...