Fagsnak og hyggesnak på Jerslev Kirkegård

JERSLEV: Der var både fagsnak og hyggesnak mellem 128 gravere og gravermedhjælpere, da der var temadag for kirkegårdsarbejdet på Jerslev Kirkegård.

Det oplyser Jerslev Kirke i en pressemeddelelse.

FAKK Hjørring, lokalafdelingen af gravernes fagforening, havde arrangeret en spændende og afvekslende dag med tre forskellige workshops, som alle tog udgangspunkt i de udfordringer, som kirkegårdarbejdet byder på i år 2018.

- Den ene handlede om omlægning af kirkegårde for at imødekomme ændringer i begravelsesskikke og befolkningstal. Her viste graver Carsten Kamper Larsen rundt på Jerslev Kirkegård og fremviste et stort omlægningsarbejde, som har været i gang i flere år. Tomme gravsteder og gange tilsås med græs for at skabe et mere parklignende præg og give besøgende på kirkegården et fredfyldt sted at være. Desuden skåner det medarbejderne for noget af det slid på kroppen, som det koster at holde ral og skærver fri for ukrudt, skriver kirken.

Det arbejdsmiljømæssige var også i fokus på de to andre workshops: Inde i kirken holdt Hans Hjerrild fra Folkekirkens Arbejdsmiljøråd oplæg om regler for den arbejdstid, der må bruges på fysisk belastende opgaver og retningslinjer for løft og transport af kister i samarbejde med bedemænd og pårørende. For eksempel kunne han fortælle, at medarbejderne ikke må ligge på knæ i forbindelse med grandækning i mere end to timer dagligt.

- Disse hensyn til arbejdsmiljøet fik deltagerne konkrete tips til i den sidste workshop, hvor de fik inspiration fra de øvrige medarbejdere ved Jerslev Kirkegård og Dorte Jensen fra Serritslev Kirkegård til forskellige måder at lave granpynt til gravsteder uden at belaste kroppen så meget. Ved at etablere granværksted inde i maskinhuset har medarbejderne på Jerslev Kirkegård nu i fem år undgået de belastende arbejdsstillinger forbundet med den traditionelle grandækning. I stedet bindes granguirlander, vifter, buketter og dekorationer ved arbejdsborde indendørs, hvorefter de så lægges ud på gravstederne. På denne måde minimeres nedslidning og for tidlig pensionering af medarbejdere, som ellers er et stort problem blandt gravere.

Udover det kirkegårdsfaglige var der også tid til en andagt ved sognepræst Ann Sofi Lægsgaard Andersen, morgenkaffe, frokost og kagebord, og snakken gik lystigt gennem hele dagen mellem denne store gruppe af mennesker, som brænder for deres fag og faglighed. Der blev udvekslet mange ideer til det daglige arbejde og fortællinger om stort og småt fra hverdagen i det kirkelige liv. Desuden var et par firmaer til stede og kunne fremvise maskiner, planter og andet udstyr til kirkegårdsarbejdet.

FAKK Hjørring holder temadag to gange årligt og derudover flere andre kurser med forskellige emner.

- Med 128 deltagere kan vi jo se, at der er et godt grundlag for at holde sådan en kursusdag, mener næstformand i FAKK Hjørring, Jan Bjergene Christensen, der udtrykker sin store tilfredshed med dagen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...