Jubilæum: Det skete med en kransenedlæggelse ved Genforeningsstenen i Rhododendronparken i Brønderslev

Brønderslev: 9. juli blev ”100 året for Genforeningen” markeret med en kransenedlæggelse ved Genforeningsstenen i Rhododendronparken i Brønderslev.

Det var Anni Shjönning, Benn Erik Grav og Karsten Frederiksen, der i fællesskab stod for kransenedlæggelsen.

- Genforeningssten” sætter fokus på fællesskab, og genforeningen skal netop huskes og fejres, fordi den blev skabt af folket i fællesskab, og efter en demokratisk afstemning, hvor afgørelsen blev lagt i befolkningens egne hænder, siger Karsten Frederiksen.

Han fortsætter:

- Vi bør bruge Genforeningsjubilæet til at fejre den europæiske kulturelle mangfoldighed, venskabet mellem Danmark og Tyskland og det grænseoverskridende samarbejde. Det er en historie Danmark kan være stolte af, og som bør bæres videre.

Han noterer sig også, at jubilæet fik uventet opmærksomhed i foråret 2020, da regeringen 14. marts på 100-årsdagen for afstemningen i den såkaldte zone 2 - lukkede den dansk-tyske grænse i indsatsen for at bremse coronavirus.

- Grænsen åbnede igen præcis på genforeningsdagen 15. juni, og netop fra 9. juli, må man så igen samles op til 100 personer, konstaterer Karsten Frederiksen.

Sten blev rejst i 1920

Rejsningen og afsløringen af stenen skete 9. juli 1920, hvor lærer V. Knudsen holdt en festtale og afdækkede den store sten, der oprindelig havde indgået i stendiget omkring Brønderslevs gamle kirkegård.

Komiteen dengang bestod af repræsentanter for Aktieselskabet ”Hedelund”, Handelsforeningen, Håndværkerforeningen og Landmandsforeningen.

Her 100 år efter var det Parkgruppen, der forestod markeringen.

Fastlæggelsen af den dansk-tyske grænse, og dermed genforeningen, blev foretaget ved en folkeafstemning efter 1. verdenskrig og var resultatet af en bevidst politik om mindretalsbeskyttelse på begge sider af grænsen.

Fra 15. juni 1920 var Sønderjylland under dansk suverænitet, og i dagene 10. og 11. juli 1920 blev Genforeningen markeret ved Kong Christian 10.s indtog i Sønderjylland og den store folkefest på Dybbøl Banke.

Andre genforeningsten i kommunen

I Brønderslev kommune er der også rejst ”Genforeningssten” i Dronninglund på Multebærvej 5 (ved krydset Multebærvej - Tranebærvej, Dronninglund), Tømmerby ved Tømmerbyvej 47 (ved krydset Tømmerbyvej / Filholmvej – Blåmejsevej), Klokkerholm nær kirken, Mylund ved indkørslen til Mylundvej 53 (tidl. skole), bag venteskur ved busholdeplads, Flauenskjold ved p-pladsen overfor skolen på Ingeborg Skeels Vej, oplyser Karsten Frederiksen, der også oplyser, at teksten på alle ”Genforeningssten” i Brønderslev kommune vil i løbet af de kommende dage blive malet op.

De 650 ”Genforeningssten” rundt om i landet er alle fredet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...